Navracanie migrantov z Grécka do Turecka postupuje len pomaly

NETKY.SK • 4 August 2017, 12:48 • 2 min
Navracanie migrantov z Grécka do Turecka postupuje len pomaly

ATÉNY - Navracanie migrantov z Grécka do Turecka v rámci dohody medzi Európskou úniou a Ankarou postupuje len pomaly.

slovakia

left justify in out

Grécko a Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) od vstupu tejto dohody do platnosti v apríli 2016 odsunuli z východoegejských ostrovov do Turecka dosiaľ 1304 osôb, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na grécku políciu.

 

V stredu previezli z ostrova Lesbos do tureckého prístavu Dikili loďou 15 migrantov, ktorých žiadosti o azyl boli zamietnuté. Väčšina z nich pochádza z Pakistanu a afrických štátov, vyplýva z policajného oznámenia.

 

Preverovanie žiadostí o azyl trvá vzhľadom na nedostatok pracovníkov a iné úradné problémy niekoľko mesiacov. Na ostrovoch vo východnej časti Egejského mora čaká na svoj ďalší osud v súčasnosti okolo 15.000 migrantov a utečencov.

 

Dohoda EÚ a Turecka stanovuje, že Únia môže vrátiť späť do Turecka všetkých migrantov, ktorí prídu cez túto krajinu na grécke ostrovy a nebude im udelený azyl.

 

Ďalších 1462 migrantov vrátili priamo do krajín pôvodu v rámci programu dobrovoľného návratu v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM), uviedla tiež polícia v Aténach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies