Návod panamských právnikov, ako sa vyhnúť plateniu daní: Cez Bratislavu do Panamy

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 13:58 • 2 min
Návod panamských právnikov, ako sa vyhnúť plateniu daní: Cez Bratislavu do Panamy

BRATISLAVA - "Ak nechcete platiť dane z dedičstva, peniaze prelejte do Panamy cez Bratislavu". Takýto návod ponúkli panamskí právnici z firmy Mossack Fonseca Španielke, ktorá chcela svoj majetok schovať pred španielskymi úradmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z uniknutých dokumentov Panama Papers, na ktorých analýze denník Hospodárske noviny spolupracoval s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku.

 

Španielka Cristina sa vlani obrátila o pomoc právnikov, keď nechcela zdaniť 500.000 dolárov ako dedičstvo uložené vo Švajčiarsku. Keďže banka jej účet chcela zrušiť, opýtala sa, či môže peniaze preniesť na Britské Panenské ostrovy. Právnici jej však našli lepšie riešenie.

 

"Veríme, že najlepšou možnosťou je prevod finančných prostriedkov, ktoré sú vo švajčiarskej banke, na viazaný účet v banke v Bratislave," našiel riešenie právnik z Mossack Fonseca.

 

Peniaze mali podľa dokumentov prejsť cez účet bratislavskej firmy Latem Trading v Privatbanke na Panamu, uvádza denník. To sa však neudialo, keďže prevod neprešiel švajčiarskou bankou.

 

Analytici si nevedia vysvetliť, prečo Panamčania využívali práve Slovensko. Aj keď k prevodu nedošlo, dokumenty odhaľujú, že účet v Privatbanke bol využitý v ďalších prípadoch. Samotná banka sa bráni, že nevie odhaliť podozrivé prevody. "Neexistuje taký systém, ktorý by odhalil všetky pochybné transakcie," konštatuje Miron Zelina, člen Predstavenstva Privatbanky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies