Návod na zaručené šťastie

NETKY.SK • 14 Január 2014, 12:00 • 2 min
Návod na zaručené šťastie

BRATISLAVA – Niektorí ľudia sú ochotní ísť na ceste za šťastím aj cez mŕtvoly. No i tak stále nenachádzajú, čo hľadajú. Ako je to možné? Jednoducho... Nemajú poňatia, čo šťastie je.

slovakia

left justify in out

Nepozerajte k susedom

Prvý krok, ktorý by mal každý spraviť, je prestať sa porovnávať s ostatnými. Myslíte si, že ten kto má veľké drahé auto sám pre seba je šťastnejší ako ten čo má celú svoju rodinu zdravú? Vidíte svojich priateľov ako plánujú svadbu, tak je najvyšší čas aj na tú vašu? Ľutujete niekoho kto býva v prenajatom byte pretože vy už máte vlastný? Takéto porovnávanie dlhodobo nefunguje a k šťastnému životu určite nevedie. Každý sme jedinečný a preto si svoj návod na šťastie musíme zostaviť individuálne...

Ako na to?

Prestaňte hovoriť „ keď raz“ - keď raz dopíšem diplomovku, keď ma raz povýšia v práci, keď raz... - potom budete šťastný. Nebudete! Šťastie až tak nezáleží na vonkajších okolnostiach ako na nás samotných. Buďte šťastný hneď!

Nečakajte zázrak – predstava, že sa jedného dňa dostaví nekonečný pocit šťastia je mylná. Šťastie sa skladá z drobných radostí, ktoré si dávkujeme postupne.

Skúste chcieť to, čo už máte – ak budete stále snívať o ťažko dosiahnuteľnom, je to síce dobrá motivácia, ale zároveň vás to môže frustrovať. Buďte spokojnejší s tým, čo máte aktuálne k dispozícii.

Nájdite si zmysel života - aj keď to nemusíte priamo tak formulovať, povedzte si, čo je pre vás tou najdôležitejšou vecou, buďte k sebe úprimný, musíte vedieť, čo ku šťastiu potrebujete zo všetkého najviac ( dobré vzťahy, prácu, záľuby).

Nemyslite iba na seba - naozaj nie ste stredobodom vesmíru, čím viac budete šťastie rozdávať tým viac ho dostanete. Aj keď to nemusí byť okamžite, verte, že časom sa k vám vaše dobré skutky nejakou formou vrátia.

Mozaika šťastia

Aj keď sa vám to možno zdá zložité, opak je pravdou. Každý krok za šťastím sa skladá z drobných radostí, ktoré do seba raz začnú zapadať. Práve to je ten okamžik, kedy si poviete: „ Áno, cítim sa šťastný(á)“. Skúste začať hneď zajtra. Ako? Čo napríklad takto:

- ráno si nastavte budík skôr a urobte si vynikajúce raňajky

- v práci nenadávajte, koľko máte povinností, ale pozrite sa na svoju situáciu pohľadom niekoho kto nemôže zohnať prácu

- večer otvorte víno, ktoré si stále odkladáte na „keď raz“, pozvite priateľa, na ktorého ste nemali v poslednej dobe čas

Uvidíte, že budete zaspávať šťastnejší. Ako povedal Jan Werich: „ Ľudské šťastie, to je taká šnúrka, na ktorú navliekame malé koráliky, také malé šťastia – čím sú drobnejšie a čím ich je viac, tým je to ich šťastie väčšie.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona