Navaľnyj znovu v problémoch: Za výtržnosti si odsedí sedemdňový trest!

NETKY.SK • 26 Február 2014, 06:30 • 2 min
Navaľnyj znovu v problémoch: Za výtržnosti si odsedí sedemdňový trest!

MOSKVA - Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj si odpyká sedemdňový trest vo väzbe za kladenie odporu pri zatýkaní počas nepovoleného zhromaždenia v centrálnej časti Moskvy. Oznámila to v utorok tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na príslušné justičné orgány.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj sa deň predtým zúčastnil na úradmi nepovolenom proteste zorganizovanom po tom, ako súd poslal do väzenia niekoľko aktivistov usvedčených z pouličných nepokojov, ktoré v máji 2012 zasiahli stred hlavného mesta. Aktivisti dostali tresty odňatia slobody v trvaní od dva a pol do štyroch rokov. Jedna osoba vyviazla s podmienkou.
      

Podľa polície bol Navaľnyj medzi 420 demonštrantmi, ktorých zatkli bezprostredne po vynesení rozsudku. Za výtržnosť, podnecovanie zmätku a kladenie odporu pri zatýkaní mu pôvodne hrozil trest pokuty 1000 rubľov (20 eur) alebo 15 dní za mrežami. Aktivista sa pred súdom bránil tvrdením, že nevykonal nič zlé.
      

Spolu s Navaľným zatkli aj ďalšieho opozičného lídra a bývalého štátneho zákonodarcu Borisa Nemcova. Ten strávi vo väzbe desať dní. Počas protestov v máji 2012 zadržali vyše 400 demonštrantov. Desiatky z nich neskôr obvinili z vyvolávania masových nepokojov a používania násilia voči poriadkovým silám.
      

Na zozname obžalovaných bolo pôvodne 12 podozrivých, štyroch však omilostili na základe širokej amnestie udelenej prezidentom Vladimirom Putinom vlani v decembri pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona