Navaľnyj sa sťažuje na zlé podmienky vo väzení, vedeniu poslal otvorený list

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 19:30 • 2 min
Navaľnyj sa sťažuje na zlé podmienky vo väzení, vedeniu poslal otvorený list

MOSKVA - Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj obvinil väzenskú správu, že mu neposkytuje dostatočnú starostlivosť v súvislosti s bolesťami chrbta a nohy. Vyjadril sa tak v liste, ktorý zverejnil vo štvrtok s tým, že sa vo väzení zhoršil jeho zdravotný stav a má problémy s chôdzou.

slovakia

left justify in out

Navaľnyj zdravotné problémy pripisuje skutočnosti, že mu správa väzenia neposkytuje správne lieky a odmieta k nemu pustiť jeho lekára. Kópiu listu, ktorý adresoval vedeniu väznice a ruskému hlavnému prokurátorovi, zverejnili na Navaľného oficiálnej webstránke.

 

img


Štyridsaťštyriročného Navaľného, ktorý je najotvorenejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, zatkli 17. januára po jeho návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou. Podľa Navaľného za útokom stál Kremeľ. Ruské úrady toto obvinenie odmietli.

 

Porušil pravidlá 

Minulý mesiac Navaľného odsúdili na 2,5 roka väzenia za to, že počas zotavovania sa v Nemecku podľa súdu porušil pravidlá podmienečného odsúdenia z roku 2014. Vtedy mu dali za vinu spreneveru, ktorá však bola podľa Navaľného vyfabrikovaná. Európsky súd pre ľudské práva označil rozsudok z roku 2014 za nezákonný.

 


"Môj stav sa zhoršil. Cítim bolesť v pravej nove a v jej dolnej časti mám zníženú citlivosť," napísal Navaľnyj, pričom dodal, že má problémy s chôdzou. Vo väzení podľa vlastných slov dostáva štandardnú liečbu, no odmietajú mu dávať lieky, ktoré mu predpísal jeho lekár. Predstaviteľov väzenia obvinil, že poškodzujú jeho zdravie tým, že mu "úmyselne odmietajú primeranú" zdravotnú starostlivosť.

 

Oficiálne správy sú iné 
Ruská federálna väzenská služba vo štvrtok informovala, že Navaľnyj v predchádzajúci deň podstúpil zdravotné prehliadky a jeho stav je "stabilný a uspokojivý". Navaľného právnička Oľga Michajlovová však po návšteve vo väzení konštatovala, že "jeho pravá noha je v hroznom stave".

 

Údajne mu nedali výsledky 

Pre televíziu Dožď tiež povedala, že Navaľného v stredu previezli z väzenia do nemocnice, kde podstúpil magnetickú rezonanciu, no nedali mu výsledky. Opozičný líder má podľa nej už štyri týždne bolesti chrbta, no odmietajú za ním pustiť jeho lekára. Úrady by ho mali podľa jej slov previezť do Moskvy, kde by dostal lepšiu starostlivosť.

 

img


Navaľného januárové zatknutie vyvolalo sériu protestov, na ktorých sa po celom Rusku zúčastnili desaťtisíce ľudí. Ruské úrady zatkli približne 11-tisíc protestujúcich a mnohým uložili pokuty alebo ich uväznili na sedem až pätnásť dní.

 

Organizuje sa už ďalší 

Jeho podporovatelia v utorok vyzvali na ďalší masový protest po celej krajine s požiadavkou na jeho prepustenie z väzenia. Vo vyhlásení zverejnenom na Navaľného webovej stránke vyzvali Rusov, aby sa prihlásili na protest na interaktívnej mape.

 

img

 

Dátum protestu chcú stanoviť, keď celoštátne počet ľudí ochotných sa na ňom zúčastniť, dosiahne aspoň 500-tisíc. Od spustenia registrácie sa už pritom prihlásilo viac ako 250-tisíc ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona