Navaľný tvrdí, že proces má ukončiť jeho politickú kariéru

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 08:01 • 2 min
Navaľný tvrdí, že proces má ukončiť jeho politickú kariéru

KIROV - Ruský opozičný líder Alexej Navaľný v stredu odsúdil proces s ním ako vykonštruovaný a zameraný na ukončenie jeho politickej kariéry.

slovakia

left justify in out

Sudcov a prokurátorov zároveň varoval, že za vykonštruovaný proces budú v "konečnom dôsledku čeliť tvrdým trestom". Navaľný je obvinený zo sprenevery a v prípade usvedčenia mu hrozí až 10-ročný pobyt vo väzení. Proces pokračuje týždeň po jeho začiatku, keď sudca vyhovel žiadosti obhajcov o poskytnutie dodatočného času na prípravu. Obhajcovia hneď na úvod požiadali o vrátenie prípadu prokuratúre, pričom poukázali na údajné pochybenia vyšetrovateľov a protirečivé údaje v obžalobe, s čím sudca nesúhlasil.


"Najdôležitejším dôvodom pokračovania tohto prípadu je odsunúť ma z legálnej politickej hry," povedal 36-ročný Navaľný pred súdom s tým, že celý prípad je politicky motivovaný. Podľa prokuratúry stál obvinený za krádežou dreva, keď pracoval ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti, a štátu spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (388-tis. eur). Navaľný toto obvinenie odmietol s tým, že je založené na výpovedi jediného svedka a položil v tejto súvislosti otázku, kde skončili údajne spreneverené peniaze. Sudca Sergej Blinov, naopak, požiadal Navaľného, aby sa držal témy alebo dokázal politické pozadie obvinenia. "Chcete predstierať, že nejde o politický proces? Ak dúfate, že budem ticho, nestane sa tak," povedal obžalovaný, ktorý sa v Rusku preslávil ako aktivista odhaľujúci korupciu vo vládnych radoch. Navaľný, jeden z najcharizmatickejších ruských opozičných lídrov, už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona