Navaľný sťahuje kandidatúru na post moskovského starostu

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 15:55 • 2 min
Navaľný sťahuje kandidatúru na post moskovského starostu

MOSKVA - Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľný, ktorého vo štvrtok odsúdili na päť rokov vo väzení za spreneveru, sťahuje svoju kandidatúru na post moskovského starostu a vyzýva svojich podporovateľov, aby voľby naplánované na september bojkotovali. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval iba niekoľko hodín po vynesení rozsudku šéf Navaľného volebného tímu Leonid Volkov.

slovakia

left justify in out

Kandidatúru popredného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina v stredu schválila volebná komisia, podľa prieskumov preferencií však nemal väčšie šance na víťazstvo. "Prijali sme rozhodnutie voľby bojkotovať," povedal pre AFP Volkov s tým, že Navaľný by komisiu čoskoro formálne upovedomiť.

Súd v meste Kirov rozhodol o potrestaní 37-ročného aktivistu päťročným pobytom v trestaneckej kolónii za spreneveru. Tej sa podľa prokuratúry dopustil v roku 2009, keď bol poradcom guvernéra Kirovskej oblasti, a to predajom dreva zo štátnych lesov. Navaľný však trvá na svojej nevine a konanie orgánov označil za politicky motivované. Okrem ruskej opozície a ľudskoprávnych organizácií už rozsudok skritizovali aj Európska únia či Spojené štáty. Obhajoba sa plánuje proti verdiktu odvolať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona