Navaľný predsa zabojuje o post primátora Moskvy

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 09:49 • 2 min
Navaľný predsa zabojuje o post primátora Moskvy

MOSKVA - Ruský opozičný líder Alexej Navaľný chce napokon predsa len zabojovať o funkciu primátora hlavného mesta Moskva. Svojim podporovateľom to povedal na masovej demonštrácii v ruskej metropole po tom, ako ho prepustili z väzby.

slovakia

left justify in out

Do Moskvy sa vrátil z mesta Kirov, kde ho sudca uznali vinným zo sprenevery, až do odvolania v jeho procese mu však umožnili zostať na slobode. "Pôjdeme do volieb a vyhráme ich!" vyhlásil Navaľný na demonštrácii, ktorá sa nezaobišla bez zatýkania zo strany polície.

Súd v meste Kirov uznal Navaľného vinným zo sprenevery, ktorej sa mal dopustiť v roku 2009, keď bol poradcom guvernéra Kirovskej oblasti v súvislosti s nepovoleným predajom dreva, čím údajne štátu spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (388-tisíc eur). Dostal trest päť rokov vo väzení, v piatok ho však prepustili až do ukončenia odvolacieho procesu. V prekvapujúcom kroku niekoľko hodín po udelení trestu prokuratúra spochybnila nutnosť okamžitého uväznenia Navaľného, ktoré by ohrozilo jeho snahy kandidovať za primátora Moskvy vo voľbách naplánovaných na 8. septembra. Krok nasledoval práve po protestoch v uliciach Moskvy. 

Navaľný, jeden z najcharizmatickejších ruských opozičných lídrov, už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania sa najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies