Navaľnému môžu zhabať majetok, rozhodol súd

NETKY.SK • 12 November 2013, 16:44 • 2 min
Navaľnému môžu zhabať majetok, rozhodol súd

MOSKVA - Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj môže prísť o majetok. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia moskovského súdu v súvislosti s novými obvineniami voči tomuto kritikovi Kremľa, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia koncom októbra oznámili, že Navaľnyj so svojim bratom Olegom obrali miestnu pobočku francúzskeho výrobcu kozmetiky Yves Rocher o 26 miliónov rubľov (vyše 590.000 eur), ďalšiu spoločnosť o štyri milióny rubľov (vyše 90.000 eur) a okrem toho "preprali" 21 miliónov rubľov (vyše 476.000 eur). Hrozí im za to maximálne desať rokov väzenia, pričom termín pojednávania zatiaľ nebol stanovený.

"Súd dnes umožnil zhabanie majetku," oznámila hovorkyňa súdu. Podľa nej sa musia rozhodnúť federálni vyšetrovatelia, či a kedy pristúpia k realizácii verdiktu. Navaľnyj označil nové obvinenia za pokus "terorizovať" ľudí, ktorí sa postavili proti úradom.

Rada Európy dnes vyhlásila, že ruskí sudcovia nie sú plne nezávislí a že prezident Vladimir Putin by mal zreformovať justíciu. Novým obvineniam voči kritikovi Kremľa predchádzal októbrový verdikt odvolacieho súdu v Kirove, ktorý zmenil päťročný trest väzenia pre Navaľného na podmienečný. Navaľnyj sa podľa obžaloby podieľal na organizácii krádeže dreva zo štátnej spoločnosti KirovLes, ktorá v jej dôsledku prišla o 16 miliónov rubľov (370.000 eur).

Trestného činu sa podľa súdu dopustil v roku 2009 ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti. Súd ho v júli uznal vinným zo zločinu podvodu a odsúdil na päť rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies