Navaľného strana je stále populárna, dvaja jej kandidáti sa dostali do mestského zastupiteľstva

NETKY.SK • 14 September 2020, 13:31 • 2 min
Navaľného strana je stále populárna, dvaja jej kandidáti sa dostali do mestského zastupiteľstva

MOSKVA - Poslancami zastupiteľstva mesta Tomsk na ruskej Sibíri sa stali aj dvaja predstavitelia štábu opozičného politika Alexeja Navaľného. Vo svojich volebných obvodoch totiž zvíťazili Xenija Fadejevová a Andrej Fatejev.

slovakia

left justify in out

Spojitosť s otravou

Komunálne voľby v Tomsku boli ostro sledované, pretože práve v tomto meste došlo pred tromi týždňami k údajnej otrave Navaľného, ktorý sa z jej následkov zotavuje v Berlíne. Ako vyplýva zo správy agentúry Interfax, správy o víťazstve Fadejevovej a Fatejevazatiaľ neoficiálne.

 

img

 

Fadejevová však vyjadrila presvedčenie, že k sfalšovaniu výsledkov v ich obvodoch nedôjde. "A keby aj, mám všetky kópie protokolov (volebnej komisie)," dodala. O post poslanca mestskej Dumy v Tomsku malo záujem viac ako 350 kandidátov, ktorí bojovali o 37 mandátov.

 

Navaľného myšlienka

Šestnásť z mandátov v tomskej Dume podľa Interfaxu pripadne kandidátom zvoleným v rámci systému "rozumného hlasovania", s ktorým prišiel Navaľnyj a ktoré voličov nabáda, aby odovzdali svoj hlas akémukoľvek kandidátovi, len nie tomu, ktorý zastupuje vládnucu stranu Jednotné Rusko.

 

img

 

Voľba gubernátorov jednoznačne pre vládu

Tá bude mať v mestskom zastupiteľstve napokon zrejme len 11 poslancov. Pokiaľ ide o ľudí z Navaľného tímu, v komunálnych voľbách v Novosibirsku uspel koordinátor jeho štábu Sergej Bojko.

Jednotné Rusko bolo však podľa všetkého úspešné vo voľbách gubernátorov, keď boli všetci jeho kandidáti zvolení už v prvom kole, uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy.

 

img

 

Pripomenula, že tieto komunálne voľby boli vôbec prvé, ktoré trvali tri dni. Ústredná volebná komisia (ÚVK) v pondelok informovala, že počas hlasovania nezaznamenala žiadne závažné prípady porušenia zákona o voľbách.

 

Zadržanie pozorovateľov

Hnutie Hlas (Golos), ktoré sa venuje monitorovaniu volieb v Rusku, však medzičasom informovalo, že eviduje takmer 400 hlásení o možnom porušení zákona, a to z 51 regiónov Ruskej federácie.

 

img

 

Ako sa uvádza na webovej stránke hnutia, najzávažnejší prípad sa odohral vo Vladimirskej oblasti, kde polícia najskôr na 18 hodín zadržala pozorovateľov, potom ich vyviezla 100 kilometrov od mesta, vysadila ich na diaľnici a s použitím vyhrážok im nariadila, aby sa do mesta nevracali.

 

Neadekvátne voči voličom 

Hnutie Hlas uviedlo, že veľa porušení je spojených s nátlakom na voličov počas hlasovania priamo v ich bytoch či domoch. Hnutie poukázalo aj na to, že volebné komisie podľa pozorovateľov zdržiavajú posudzovanie sťažností.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies