Náučný chodník v Belianskych lúkach otvorili pre verejnosť

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 08:05 • 2 min
Náučný chodník v Belianskych lúkach otvorili pre verejnosť

Náučný chodník v Belianskych lúkach otvorili pre verejnosť

slovakia

left justify in out

Približne štyri kilometre za mestom Spišská Belá, smerom na Tatranskú Kotlinu, dnes pre širokú verejnosť sprístupnili nový turisticko-náučný chodník v Belianskych lúkach. Tie sú známe tým, že ide o najväčšie zachované slatinné rašelinisko na Slovensku.
      Vyznačený okruh náučného chodníka má 800 metrov, približne 250 z toho tvorí drevený nadzemný chodník. Nachádza sa tu sedem informačných panelov v slovenskom i anglickom jazyku, ktoré majú návštevníkom priblížiť význam tejto prírodnej rezervácie, ale aj okolitého regiónu.
      „Chceme túto lokalitu ešte viac zatraktívniť a podporiť tak cestovný ruch. Mesto sa chystá tento chodník sprístupniť tak, aby bol dostupný všetkým, chceme štrkom vysypať prístupovú komunikáciu ku chodníku a viac lokalitu preznačiť, aby bola orientácia v prostredí menej zložitá,“ priblížil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Realizácia spomínaných aktivít bude v súčinnosti s výstavbou cyklistického chodníka, ktorá prebieha už od apríla tohto roku. Jeho dostavbou by sa mala zvýšiť aj návštevnosť tohto náučného chodníka.
      „Celá výstavba stála 15.000 eur, začalo sa s ňou na jeseň minulého roku, pričom sa najprv zrealizoval drevený nadzemný okruh, ktorý je zo smrekovcového dreva,“ priblížil lokálny koordinátor projektu Tomáš Dražil. Organizátori sa už museli popasovať aj s prvými pokusmi o krádež dreva z tohto chodníka, v jeho blízkosti sa totiž nachádza rómska osada. Dražil zdôraznil, že na podobné incidenty bude v budúcnosti dozerať mestská polícia.
      Nový náučný chodník ponúka možnosť bližšie spoznať krásy unikátneho a predovšetkým nenarušeného rašeliniska. Tie sú v strednej Európe veľmi vzácne a treba ich chrániť. „V okolí Spišskej Belej sa v minulosti nachádzalo viacero väčších rašelinísk, okrem Belianskych lúk sú dnes už všetky vyťažené. Aj v ťažbe tohto rašeliniska sa podarilo zabrániť až v poslednej chvíli, a to zriadením chráneného územia začiatkom 80. rokov,“ uviedla Viera Štefferová Stanová z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne, ktorý je realizátorom projektu.
      Belianske lúky boli v roku 1983 vyhlásené za maloplošné chránené územie a v súčasnosti majú štatút národnej prírodnej rezervácie. Rozloha chráneného územia je takmer 90 hektárov a platí v ňom 4. stupeň ochrany prírody. V rezervácii sa chráni unikátny komplex biotopov slatinného rašeliniska a vlhkých lúk. Najcennejšie sú nízke porasty ostríc a bylín s kobercami machov. Svoj domov tu nachádzajú viaceré vzácne druhy rastlín a živočíchov a výskyt niektorých z nich pretrváva v tejto lokalite nepretržite od doby ľadovej. Rezervácia je prístupná len po náučnom chodníku a po územie rezervácie je prístupný aj bicyklom. Náučný chodník by mal okrem iného aj spestriť vyučovanie žiakom základných škôl v regióne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona