Naučte sa počúvať svoje telo

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Naučte sa počúvať svoje telo

BRATISLAVA - Občas sa sústredíme na priania a potreby druhých a zabúdame na vlastné ja a nepočúvame svoje telo. Nejakú dobu nám to síce môže prechádzať, ale nie je to správne. Ako teda začať načúvať svojmu telu?

slovakia

left justify in out

Načúvať sám sebe, vnímať svoje potreby, pozitívne sebectvo, obrátenie sa do svojho vnútra, sebapoznania ... To všetko sú heslá, ktoré poslednú dobu hýbu svetom osobného rozvoja a tiež celostnej alebo alternatívnej medicíny. Znamená veľa pre ľudí trpiacich chronickými chorobami alebo civilizačnými chorobami, je to dôležité pre všetkých, ktorým je smutno na duši, ktorí sa cítia nešťastní, nemilovaní, neviditeľní.

 

Raz týždenne si urobte čas len pre seba

 

Urobte si rovnako ako naši predkovia raz týždenne čas sami na seba a vnímajte sa. Prejdite si, čo sa stalo v uplynulých dňoch, ako ste sa pri tom cítili. Pozitívne vnemy si zapisujte. S tými negatívnymi pracujte. Pátrajte po ich príčine a snažte sa zistiť, čo by vám urobilo lepšie. Spravte si takzvaný wellness deň s maskou na tvári, bylinkovým čajom a relaxujte. 

 

Vnímajte ochorenia

 

Každý náznak choroby berte ako priamy pokyn na zastavenie sa. Aj chrípka je signálom, že niečo nie je OK, inak by ste ju nechytili. Boli ste nevyspatí, podráždení z kolegov v práci, ktorá vás nebaví? Telo si tieto vnemy skladá, upozorňuje vás na ne pocitmi i bolesťou. A keď ich nepočujete, ochorie. A vy už si potom máte len všimnúť a pátrať po príčine. Nič viac nemusíte.

 

Postupujte pomaly

 

Vyvarujte sa radikálnych krokov. Možno máte žalúdok na vode každý deň pred posadením na kancelársku stoličku. Práca vás možno stresuje a kolegyne vysávajú. Ale dať kvôli tomu hodinovú výpoveď je nezmysel. To by bol ešte len stres - s obživou, referenciami do ďalšej práce... Zaistite si najskôr novú možnosť alebo sa pokúste zmeniť existujúci stav a až potom konajte radikálne. 

 

Vnímajte aj maličkosti

 

Nemávajte rukou ani nad maličkosťami. Zatínať zuby a robiť, čo sa nám nepáči, nás učili dlho. Je to návyk o sile železnej košele. Trpezlivo zahánějte pokušenie zase vyhovieť okolnostiam miesto seba. Dodávajte si odvahu, až zasa zapochybujete o tom, že ste dôležitejší ako splnené kvóty v práci alebo nažehlené košele doma. Pracujte na vedomí, že si zmenu k lepšiemu zaslúžite, pretože ste naozaj dôležití.

 

Nenechajte sa odradiť

 

Nedajte sa odradiť ani tými, ktorí sa budú pozerať zvláštne, až sa začnete meniť, pretože začnete načúvať sami sebe. Možno to budú tí istí, ktorí vám povedali, že vyzeráte hrozne. Každopádne ľudia sú zo zmien nesvoji, keď sa blízkym začnete meniť pred očami, zneistia.

 

Užite si svoju cestu

 

Verte, že raz prejde ten pocit, že robíte divné veci, aj vás. A zrazu vám bude dobre. Párkrát zakopnete. Možno budete párkrát skúšať veci, ktoré nezafungujú, ale každý krok je pokrok. Keď ste dvadsať rokov ignorovali hlas svojho tela, tiež mu hneď nemusíte rozumieť správne a môžete sa mýliť v tom, čo budete skúšať meniť. Ale to potom bude zase tá známa cesta, ktorá je aj cieľ.

 

Zmeňte jedálniček

 

Ak máte pretrvávajúci problém s trávením alebo pleťou, môže za to najmä strava, ktorou svoje telo živíte. Skúste si dopriať viac zeleniny, ovocia, a určite nezabúdajte na pitný režim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona