NATO: Zo zásahu aliancie Afganistan profitoval

NETKY.SK • 23 Október 2013, 11:43 • 2 min
NATO: Zo zásahu aliancie Afganistan profitoval

BRUSEL - Vojna pod vedením NATO v Afganistane bola veľkým prínosom pre krajinu a jej obyvateľov, uviedli v stredu v Bruseli ministri obrany západných krajín a odmietli kritiku afganského prezidenta Hámida Karzaja.

slovakia

left justify in out

V porovnaní so začiatkom vojny proti Talibanu v roku 2001 "Afganistan z misie nesmierne profitoval," povedal britský šéf obrany
Philip Hammond cestou na stretnutie kolegov z krajín Severoatlantickej aliancie. Afganistan nemal v tom čase základy moderného štátu, no my sme to zmenili," povedal Hammond. 

Ako však zdôraznil, "Afganistan nikdy nebude Švajčiarsko, no Kábul bude mať vládu, ktorá bude kontrolovať armádu a väčšinu územia," dodal Hammond. Jeho slová podporil aj nemecký minister Thomas de Maiziere a dodal, že kritika NATO afganským prezidentom ho veľmi prekvapila. "Karzajov postoj neodráža pocity afganských ľudí, ktoré počúvame každý deň." 

Začiatkom októbra Karzaj odsúdil misiu NATO v krajine za to, že spôsobila "veľa utrpenia bez toho, aby bola prínosom". "Na bezpečnostnom fronte celé cvičenie NATO prinieslo Afganistanu veľa utrpeniam, veľa strát na životoch a žiadny prínos, pretože krajina nie je bezpečná," povedal afganský prezident britskej stanici BBC. 

Ministri obrany krajín NATO budú v stredu poobede diskutovať o operácii v Afganistane a prípravách na stiahnutie jednotiek v roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies