NATO zaznamenalo zvýšenú účasť Ruska v bojoch na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 22 Január 2015, 18:07 • 2 min
NATO zaznamenalo zvýšenú účasť Ruska v bojoch na východe Ukrajiny

BRUSEL - Severoatlantická aliancia má indície, podľa ktorých sa Rusko opäť výraznejšie angažuje v bojoch na východnej Ukrajine. Uviedol to dnes hlavný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove, ktorého citovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Breedlova sa v súčasnosti v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny bojuje intenzívnejšie než pred podpísaním minskej dohody o prímerí z vlaňajšieho septembra. 
     

Po uzavretí dohody Rusko podľa tvrdení NATO stiahlo časť svojich vojakov nasadených na ukrajinskom území. Vláda v Kyjeve však v ostatných dňoch hovorí o opätovnom posilnení ruských síl na Ukrajine. 
     

Breedlove uviedol, že nemôže potvrdiť odhad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, podľa ktorého na východe krajiny operuje až 9000 ruských vojakov. Generál však v tejto súvislosti poukázal na zvýšenú bojaschopnosť síl separatistov, ktoré v niektorých oblastiach zatlačili ukrajinskú armádu. 
     

"Sme svedkami toho, že Ruskom podporované sily znovu dokážu vyvíjať tlak na ukrajinské jednotky a na viacerých miestach posunuli kontaktnú líniu smerom na západ, a to je znepokojujúce," vyhlásil Breedlove. 
     

Podľa jeho slov NATO zaznamenalo na východe Ukrajiny dôkazy, ktoré svedčia o používaní systémov protivzdušnej obrany a elektronického boja. Takéto signály v nedávnej minulosti sprevádzali presuny ruských vojsk na ukrajinské územie, uviedol Breedlove. 
     

Moskva dlhodobo popiera tvrdenia o nasadení svojich vojakov na východe Ukrajiny. Rovnako odmieta aj obvinenia, že dodáva zbrane tamojším proruským separatistom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona