NATO vyzýva Rusko, aby zverejnilo informácie o výrobe novičoku

NETKY.SK • 4 September 2020, 16:54 • 2 min
NATO vyzýva Rusko, aby zverejnilo informácie o výrobe novičoku

BRUSEL - Generálny tajomník NATO vyzval Rusko, aby plne spolupracovalo s Organizáciou pre zákaz chemických zbraní pri medzinárodnom vyšetrovaní otravy vodcu opozície Alexeja Navaľného.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne zasadnutie

Severoatlantická aliancia žiada Rusko, aby Organizácii pre zákaz chemických zbraní poskytlo svoj program výroby nervovoparalytickej látky novičok a povolilo aj medzinárodné vyšetrovanie prípadu údajnej otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. 

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tiež vyzval Rusko, aby umožnilo medzinárodné vyšetrovanie otravy Navaľného. Dodal, že páchatelia musia byť braní na zodpovednosť.

 

Situácia je "vážnym porušením medzinárodných noriem, ktoré si vyžaduje medzinárodnú reakciu", uviedol Stoltenberg. Povedal o tom po mimoriadnom zasadnutí Severoatlantickej rady na úrovni veľvyslancov, ktoré sa konalo v piatok v Bruseli.

 

"Akékoľvek použitie chemických zbraní hovorí o neúcte k ľudskému životu a je neprijateľným porušením medzinárodných noriem," uviedol.

 

Zároveň dodal, že výsledky klinických testov poskytnutých Nemeckom dokazujú, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou typu novičok.

 

img

 

Na otázku, aké opatrenia bude možné v tejto súvislosti prijať, Stoltenberg uviedol, že o tejto téme nebude špekulovať, konzultácie však už prebiehajú.

 

Jed na fľaši

Podľa nemeckého denníka Der Spiegel sa na fľaši, z ktorej Navaľnyj pil predtým, ako stratil vedomie, našli stopy novičoku. Túto fľašu si uchovávali jeho príbuzní a neskôr ju odovzdali lekárom v Berlíne.

 

Navaľnyj pravdepodobne pil z fľaše potom, čo sa jed dostal do jeho tela. Jed bol nájdený aj vo vzorkách krvi, moču a kože politika.

 

Navaľnyj je v kóme

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Zdravotný stav lídra ruskej opozície je stále veľmi vážny. Ako informovala nemocnica Charité nastalo určité zlepšenie v príznakoch. Lekári ho naďalej udržujú v umelo vyvolanej kóme. 

 

img

 

Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk.

 

Tam ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

 

Začiatkom tohto týždňa nemecká vláda oznámila, že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok

 

Kremeľ už deklaroval, že ruský štát nemožno viniť v súvislosti s Navaľného kauzou. Ruskí lekári sa tiež nestotožňujú s nemeckými kolegami, že Navaľnyj mohol byť otrávený látkou typu novičok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies