NATO: Vojnu proti Talibanu sme vyhrali

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 10:21 • 2 min
NATO: Vojnu proti Talibanu sme vyhrali

KÁBUL - Severoatlantická aliancia vo štvrtok oznámila, že vojna proti Talibanu v Afganistane je vyhraná, a to napriek správam o prudkom náraste útokov militantov v tomto roku.

slovakia

left justify in out

„Hoci početné výzvy ostávajú, existujú niektoré základné fakty, ktoré upozorňujú na zlepšenú bezpečnosť naprieč krajinou,“ uviedol americký generál Joseph Dunford, veliteľ Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti (ISAF). Podľa jeho údajov dnes navštevuje afganské školy takmer osem miliónov detí, z čoho 40 percent tvoria dievčatá. Pre porovnanie v čase vlády Talibanu v rokoch 1996-2001 bol v krajine len jeden milión školákov, a to takmer výlučne chlapcov. Krátko po páde militantného hnutia malo v roku 2002 prístup k základnej zdravotnej starostlivosti len deväť percent obyvateľov, pričom dnes je to 85 percent, uviedol generál a dodal, že priemerná dĺžka života sa postupne predlžuje. "Za Talibanu bolo tiež len 10-tisíc pevných telefónnych liniek, dnes používa mobily 17 miliónov ľudí,“ upozornil Dunford. Ženy navyše obsadili v parlamente viac než 25 percent miest a majú aj malé, avšak zvyšujúce sa zastúpenie v armáde a polícii.

Taliban prišiel o moc po Američanmi vedenej invázii v roku 2001, odkedy militanti bojujú proti vláde v Kábule podporovanej medzinárodnými silami. Počet útokov extrémistov od januára do marca stúpol v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku až o 47 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona