NATO: Vojenské cvičenie Steadfast Jazz 2013 nie je namierené proti Rusku

NETKY.SK • 4 November 2013, 18:02 • 2 min
NATO: Vojenské cvičenie Steadfast Jazz 2013 nie je namierené proti Rusku

BRUSEL - Severoatlantická aliancia začína dnes jedno z najväčších vojenských cvičení za posledné roky. Cvičenie s názvom Steadfast Jazz 2013 sa koná v Poľsku a na území pobaltských republík, v tesnej blízkosti hraníc s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena pre médiá sa na cvičení s kódovým označením "Vytrvalý jazz" zúčastní 13 vojnových lodí, ktoré budú uskutočňovať manévre v poľských pobrežných vodách Baltského mora, a desiatky lietadiel, ktoré využijú vzdušný priestor krajín strednej Európy. Na medzinárodnej operácii sa zúčastní približne 6000 príslušníkov ozbrojených síl z členských krajín NATO a partnerských krajín aliancie. Rasmussen uviedol, že cieľom rozsiahleho vojenského cvičenia je snaha otestovať schopnosť jednotiek NATO rýchlej reakcie (Response Force) byť "kdekoľvek nasadené a vyrovnať sa s akoukoľvek hrozbou".

Moskva vyjadrila nevôľu nad tým, že "vojnové hry" NATO sa konajú v tesnom susedstve jeho hraníc. Rasmussen však pripomenul, že aliancia na cvičenie oficiálne pozvala ruských pozorovateľov, aby sa ubezpečili, že nie je "namierené proti Rusku". Generálny tajomník NATO vojenské cvičenie v Pobaltí využije na sériu stretnutí s miestnymi štátnikmi. V Rige sa stretne sa s lotyšským prezidentom Andrisom Bérziňšom a premiérom Valdisom Dombrovskisom. Rasmussen a Bérziňš sa spoločne s estónskym prezidentom Toomasom Hendrikom Ilvesom, litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaite a ministrami obrany pobaltských štátov osobne zúčastnia na pracovných poradách v rámci cvičenia Steadfast Jazz. Vo štvrtok (7.11.) sa Rasmussen v Poľsku stretne s prezidentom Poľska Bronislawom Komorowským a s predsedom vlády Donaldom Tuskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies