NATO uznalo Ukrajinu za ašpirantskú krajinu, píšu ukrajinské médiá

NETKY.SK • 10 Marec 2018, 13:40 • 2 min
NATO uznalo Ukrajinu za ašpirantskú krajinu, píšu ukrajinské médiá

KYJEV - Severoatlantická aliancia oficiálne uznala ašpiráciu Ukrajiny stať sa jej plnohodnotným členom.

slovakia

left justify in out

Rovnako uznala ašpirácie Gruzínska, Macedónska a Bosny a Hercegoviny, informovali v sobotu ukrajinské médiá. Odvolávajú sa na vyhlásenie, ktoré NATO zverejnilo v piatok na svojej internetovej stránke.

 

Zo správy NATO: "Dvere NATO zostávajú otvorené pre každý európsku krajinu, ktorá je schopná zobrať na seba záväzok členstva a môže prispieť k bezpečnosti euroatlantického regiónu. V súčasnosti štyri partnerské krajiny ohlásili svoje snahy o členstvo v organizácii".

 

"V súčasnosti deklarujú svoje ašpirácie na členstvo v NATO štyri partnerské krajiny: Bosna a Hercegovina, Gruzínsko, bývalá juhoslovanská republika Macedónsko a Ukrajina," citoval Ukrinform z vyhlásenia NATO.

 

"Toto je veľmi dôležité. NATO uznalo status Ukrajiny ako ašpirantskej krajiny. Krok za krokom sa blížime k plnému členstvu v Aliancii," napísala v sobotu na Facebooku podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková.

 

Poznamenala, že ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ivanna Klympušová-Cyncadzeová sa v piatok stretla so zástupkyňou generálneho tajomníka Aliancie Rose Gottemoellerovou. Diskutovali o tejto otázke a "večer sa na oficiálnych webových stránkach NATO objavila takáto nádherná správa".

 

Predtým, zástupkyňa generálneho tajomníka NATO Rose Goetemüllerová vyhlásila: "Ukrajina nemôže počítať s členstvom v organizácii, pretože doteraz ešte neintegrovala potrebný "akčný plán" do vnútroštátnej politiky."

 

Vo februári prezident Ukrajiny Petro Porošenko v rozhovore s rakúskym časopisom Profil vyhlásil, že vstup do EÚ a NATO zostáva prioritou pre Kyjev. 

 

Ako informovala televízia 112 Ukrajina, práve výsledkom týchto rokovaní bolo, že "Aliancia súhlasila s uznaním ašpirácií, ktoré deklarovala Najvyššia rada 8. júna, čo vedie k členstvu v NATO, jednému zo strategických cieľov krajiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies