NATO sme ponúkli využívať Sliač aj Lešť

NETKY.SK • 22 Október 2014, 12:56 • 2 min
NATO sme ponúkli využívať Sliač aj Lešť

BRATISLAVA - Slovensko ponúklo Severoatlantickej aliancii (NATO) využívať služby letiska Sliač a výcvikového centra Lešť pre potreby nových obranných opatrení.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to Informácii o priebehu a výsledkoch summitu NATO vo Walese v dňoch 4. – 5. septembra, ktorú dnes vláda prerokovala. Slovensko partnerom ponúklo aj zmodernizovať logistickú základňu v Poprade a poskytnúť ju v prípade záujmu pre oblasť logistiky. Na summite sme deklarovali aj záväzok zastaviť pokles výdavkov na obranu, zabezpečiť ich reálny nárast v súlade s hospodárskym rastom a do roku 2020 vyčleniť 1,6 % HDP na obranu. Do roku 2016 chceme použiť 20 percent z obranných výdavkov na modernizáciu ozbrojených síl, uvádza sa v materiáli.


Slovensko poskytne v rokoch 2015-2017 na podporu Afganských národných síl 500-tisíc USD ročne. Ďalším záväzkom spojeným s Afganistanom je, že sme pripravení poskytnúť 66 vojakov do plánovanej nebojovej misie v Afganistane po roku 2014. V súvislosti s Ukrajinou sme tento rok ponúkli výcvik pre 30 ukrajinských špecialistov na odmínovanie. Vo výcviku bude možné pokračovať a rozšíriť ho aj v nasledujúcich rokoch, uvádza sa ďalej v materiáli. 
Partnerom v Aliancii sme ďalej na septembrovom summite oznámili, že plánujeme posilniť vojenské zastúpenie a odborné kapacity na veliteľstve NATO v poľskom Štetíne. Spoločne s krajinami V4 chceme preskúmať možnosti posilnenia spoločnej spravodajskej spolupráce, osobitne s dôrazom na sledovanie vývoja na východ od NATO a jej výsledky poskytovať Aliancii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies