NATO sa definitíve sťahuje z Afganistanu, slovenskí vojaci opustia krajinu v septembri

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 10:25 • 2 min
NATO sa definitíve sťahuje z Afganistanu, slovenskí vojaci opustia krajinu v septembri

BRATISLAVA/KÁBUL - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa v stredu prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na mimoriadnom zasadnutí Severoatlantickej rady s ministrami obrany a zahraničných vecí členských krajín NATO. Ústrednou témou formátu bolo pôsobenie spojeneckých vojsk Aliancie v operácii v Afganistane.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie NATO o začatí sťahovania síl z Afganistanu je dôkazom toho, že naše pôsobenie prináša konkrétne výsledky v podobe nastolenia udržateľného relatívne bezpečného stavu. Aj vďaka slovenským príspevkom v operácii sa podarilo zabrániť teroristickým skupinám získať v krajine útočisko," povedal šéf rezortu obrany, ktorého na rokovaní sprevádzal aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

 

img

 

Odchod slovenských jednotiek 
"Cítime zadosťučinenie, že situácia v krajine a prebiehajúce mierové rokovania nám umožňujú prijať rozhodnutie o postupnom ukončení takmer 20-ročného pôsobenia NATO v Afganistane," uviedol na rokovaní rady minister obrany. Zároveň upresnil, že bezpečné sťahovanie našich síl bude realizované medzi 1. májom až 11. septembrom 2021.

Rezort obrany spolu s ostatnými spojencami a partnermi naplánuje nasledujúce kroky smerujúce k stiahnutiu našich vojakov z oblasti tak, aby v krajine nedošlo k ohrozeniu dosiahnutých výsledkov, ale naopak, k udržateľnému relatívne bezpečnému stavu.

 

img

 

Slovensko v Afganistane
Na záver rokovania minister Naď potvrdil, že rezort obrany a Slovenská republika budú aj naďalej podporovať národné bezpečnostné zložky Afganistanu tak, aby boli schopné zaručiť bezpečnosť krajiny a obyvateľov.

Slovensko k stabilizácii Afganistanu významne prispelo účasťou v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, a to rozvojovou a humanitárnou pomocou, ako aj budovaním afganských národných kapacít.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona