NATO: Rusko pokračuje v zámernej destabilizácii východnej Ukrajiny

NETKY.SK • 2 December 2014, 16:15 • 2 min
NATO: Rusko pokračuje v zámernej destabilizácii východnej Ukrajiny

BRUSEL - Ministri zahraničia členských krajín Severoatlantickej aliancie a Ukrajiny odsúdili v utorok aktivity Ruska na východe Ukrajiny, kde Moskva "pokračuje v zámernej destabilizácii situácie".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministri, s ktorými sa prostredníctvom videokonferencie spojil aj ukrajinský šéf diplomacie Pavlo Klimkin, vo vyhlásení vyjadrili obavy z pokračujúceho posilňovania ruskej vojenskej prítomnosti na anexovanom Kryme ako aj v oblasti Čierneho mora. "Pokračujúca a zámerná destabilizácia východnej Ukrajiny je v rozpore s medzinárodným právom," píše sa vo vyhlásení, ktoré konkrétne spomína dodávky tankov, vyspelých protilietadlových systémov a ďalších ťažkých zbraní povstalcom. Ministri Moskvu vyzvali, aby z Ukrajiny stiahla všetkých svojich vojakov aj vojenskú techniku a vybavenie. Takýto krok by prispel k mierovému a diplomatickému riešeniu súčasnej situácie.

 

NATO nedávno konštatovalo, že ruské sily stále operujú na východe Ukrajiny. Aliancia registruje pri hraniciach pohyb ruských vojakov, tankov, delostrelectva aj moderných protiraketových systémov, čo je v rozpore s dohodou o prímerí. Tento pohyb zaznamenala aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Rusko naďalej popiera, že proruským povstalcom na východe Ukrajiny poskytuje zbrane a bojovníkov. Rovnaký postoj zastávalo aj v prípade krízy na Kryme, po jeho anexii však prítomnosť ruskej armády na ukrajinskom území nakoniec priznalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies