NATO rozširuje svoju účasť na výcviku irackých vojakov

NETKY.SK • 5 Február 2017, 10:32 • 2 min
NATO rozširuje svoju účasť na výcviku irackých vojakov

WASHINGTON - Severoatlantická aliancia dnes rozšíri svoju účasť na výcviku irackých armádnych dôstojníkov.

slovakia

left justify in out

Tento program bol potvrdený na minuloročnom summite NATO vo Varšave.

 

V rozhovore pre americký denník The Wall Street Journal to potvrdil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Dodal, že misia aliancie spočiatku nebude početná, ale "po analýze dosiahnutých výsledkov a po dohode so spojencami (...) sa rozhodneme, čo ešte môžeme urobiť".

 

NATO začalo s výcvikom dôstojníkov pre potreby irackej armády vlani na jar v Jordánsku. Od januára tohto roku sa výcvik irackých dôstojníkov odohráva na irackom území.

 

Momentálne je v Iraku desať inštruktorov NATO, pričom ich počet by mal stúpnuť na 17. V prvej etape by mali vycvičiť 30 irackých vojakov a potom sa podieľať na formácii ďalších jednotiek. V Jordánsku prešlo výcvikom približne 350 dôstojníkov z Iraku.

 

Administratíva nového amerického prezidenta Donalda Trumpa označila aktivizáciu boja proti terorizmu za jednu zo svojich hlavných priorít, a to aj po línii NATO. Túto možnú perspektívu posilňovania síl aliancie v rámci protiteroristickej koalície, ktorá bojuje v Sýrii a Iraku proti džihádistickému Islamskému štátu, však Francúzsko a Nemecko vnímajú skepticky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies