NATO pripravuje všetky varianty misie v Afganistane, vrátane nulovej

NETKY.SK • 27 Február 2014, 15:37 • 2 min
NATO pripravuje všetky varianty misie v Afganistane, vrátane nulovej

BRUSEL - Ministri obrany NATO sa dnes dohodli na plánovaní všetkých variant budúcej vojenskej prítomnosti aliancie v Afganistane, vrátane možnosti, že budú musieť stiahnuť všetkých svojich vojakov do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorého citovala agentúra Reuters.
      

NATO plánovalo ponechať v Afganistane po skončení tohto roka zoštíhlené sily na výcvik a ďalšiu pomoc Afgancom. Predstavitelia NATO a USA však uviedli, že odmietnutie podpísať bezpečnostnú dohodu so Spojenými štátmi zo strany afganského prezidenta Hámida Karzaja by ich mohlo donútiť stiahnuť všetkých svojich vojakov.
     

"Dnes sme sa dohodli na potrebe plánovať všetky možné varianty vrátane možnosti, že nebudeme môcť zostať v Afganistane po roku 2014 vzhľadom na pretrvávajúce odklady, ktoré sme videli," informoval Rasmussen na tlačovej konferencii.
      

Aliancia chce do konca roka 2014 ukončiť svoju súčasnú misiu v Afganistane a nahradiť ju výcvikovým programom, na ktorom sa bude podieľať asi 12.000 vojakov. Karzaj však vyhlásil, že dohodu s USA podpíše až po tom, keď sa začne mierový proces s hnutím Taliban.
      

Prezident USA Barack Obama v utorok oznámil, že požiadal ministerstvo obrany, aby pripravilo plány stiahnutia všetkých amerických vojakov z Afganistanu do konca roka pre prípad, že obe krajiny neuzavrú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Obama o tom hovoril aj s Karzajom, ktorému povedal, že naďalej považuje za možné dokončiť dohodu aj neskôr v priebehu roka, zrejme po prezidentských voľbách v Afganistane, plánovaných na 5. apríla. Karzaj v nich už kandidovať nemôže a ešte vlani naznačil, že dohodu by mal podpísať až jeho nástupca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies