NATO pozvalo Pakistan na summit do Chicaga

NETKY.SK • 16 Máj 2012, 06:57 • 2 min
NATO pozvalo Pakistan na summit do Chicaga

NATO pozvalo Pakistan na summit do Chicaga - Politika Severoatlantická aliancia dnes pozvala na summit do Chicaga pakistanského prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Oznámila hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

slovakia

left justify in out

img

Severoatlantická aliancia dnes pozvala na summit do Chicaga pakistanského prezidenta Ásifa Alího Zardárího. Oznámila hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.
      Pakistan dostal pozvánku na summit, ktorý sa bude konať 20. a 21. mája, po signáloch o možnom opätovnom otvorení svojich hraníc s Afganistanom pre zásobovanie jednotiek NATO.
      Do Chicaga boli pozvané aj predstavitelia viacerých ďalších nečlenských krajín Aliancie. Ide najmä o krajiny, ktoré sa podieľajú na misii ISAF vedenej NATO, ako aj štáty z regiónu, ale pozvanie dostalo aj Japonsko a niekoľko medzinárodných organizácií.
      Očakáva sa, že na summite bude zastúpených približne 60 krajín a organizácií. Lungescuová povedala, že stretnutie v Chicagu zdôrazní "silný záväzok medzinárodného spoločenstva" k afganskému ľudu a jeho budúcnosti. Dodala, že Pakistan bude v tomto zohrávať významnú úlohu.
      Hovorca pakistanského prezidenta potvrdil, že generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes zatelefonoval Zardárímu a pozval ho na summit. Zardárí zváži pozvanie, ktoré podľa hovorcu nie je spojené s otvorením zásobovacích trás.
      Zásobovacie trasy Pakistan uzavrel pred takmer šiestimi mesiacmi v reakcii na americký vzdušný útok, pri ktorom zahynulo 24 pakistanských vojakov. To prinútilo NATO presmerovať celú vojenskú logistickú reťaz na oveľa drahšie trasy cez Rusko a strednú Áziu.
      Pakistanská ministerka zahraničných vecí Hiná Rabbáníová Charová v pondelok uviedla, že Islamabad urobil správne, keď uzavrel hranice, ale situácia sa teraz môže zmeniť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies