NATO používa Jadran ako skladisko nepotrebnej munície

NETKY.SK • 19 Január 2011, 12:44 • 2 min
NATO používa Jadran ako skladisko nepotrebnej munície

NATO používa Jadran ako skladisko nepotrebnej munície

slovakia

left justify in out

Vzdušné sily NATO už niekoľko desaťročí využívajú Jadranské more pri pobreží Talianska ako skládku zastaraných a nepoužiteľných bômb i ďalšej munície. Taliansko sa obáva, že sa jedovaté chemikálie z munície dostali do mora blízko letovísk a rybárskych miest, napísal dnes srbský spravodajský server RTS.
      Na talianskej strane Jadranu sa podľa neho nachádzajú obrovské množstvá zbraní a jedovatého odpadu. Jeden z talianskych novinárov prípad skúmal a požaduje odškodné za znečistenie rybárskych osád.
      V Jadranskom mori pri Taliansku sa nachádzajú americké bomby z druhej svetovej vojny a zbrane a munícia NATO, použitá pri vzdušných útokoch na vtedajšiu Juhoslovanskú zväzovú republiku (JZR) v roku 1999 vrátane munície s obsahom ochudobneného uránu, uviedol RTS.  
      V takýchto zbraniach sa často nachádzajú toxické materiály, ako napríklad fosgén či fosfor. "Existujú oblasti, kde sa bomby zamotávajú do našich sietí. Tým miestam sa vyhýbame. Po vojne v roku 1999 z našich vôd prakticky zmizli ryby. Chemikálie útočia aj na naše zdravie, spôsobujú nám vyrážky na koži, zahmlievanie zraku a ďalšie problémy," uviedol taliansky rybár Vitantonio Tedesco.
      Taliansky novinár Gianni Lanes sa ničením ekosystému Jadranského mora zaberal už niekoľko rokov. Podľa vlastných slov ho už niekoľkokrát napadli a hrozili mu smrťou.
      NATO tvrdí, že existuje iba šesť miest určených na vyhadzovanie munície. Lanes však namieta, že toto je iba vrch ľadovca. "NATO klame. Zasiahnutých je 24 miest, a nie šesť. Lokalizácia tých miest nie je zverejnená. Miestne obyvateľstvo držia v nevedomosti," citoval novinára RTS.
      Lanes dodal, že sa pokúšal získať aj stanovisko talianskeho ministerstva obrany a stále čaká na odpovede aj od NATO. "Robíme všetko čo je v našich silách, aby sme dodržiavali lokálne ekologické predpisy. Po vyhadzovaní munície počas návratu z misií počas kosovskej kampane sme uskutočnili operácie zamerané na čistenie," tvrdí plukovník americkej armády Greg Julian.      

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies