NATO podnikne kroky na ochranu Turecka, ak to bude potrebné

NETKY.SK • 6 Október 2014, 15:46 • 2 min
NATO podnikne kroky na ochranu Turecka, ak to bude potrebné

VARŠAVA - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes uviedol, že Severoatlantická aliancia pomôže Turecku, ak bude nutné chrániť bezpečnosť tohto jej členského štátu pre útokmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Stoltenbergove slová z tlačovej konferencie vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Turecko ohrozujú jednotky IS, ktoré bojujú s kurdskými polovojenskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG) o sýrske mesto Kobané ležiace v tesnej blízkosti spoločných hraníc.

 

V situácii, keď sa IS priblížila k tureckým hraniciam v podstate na dostrel, turecký parlament minulý týždeň povolil armáde podnikať cezhraničné vojenské operácie voči militantom z IS na území Iraku a Sýrie. Nový mandát zároveň umožňuje rozmiestnenie príslušníkov armád iných štátov na území Turecka a povoľuje im využívať turecké vojenské základne.

 

Sýrska vláda však v piatok varovala Turecko, že akékoľvek nasadenie jeho jednotiek na území Sýrie bude považovať za agresiu.

 

Militanti z IS ovládajú rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, ktoré sa na niektorých miestach dotýkajú hraníc s Tureckom, čo Ankara sleduje s veľkým znepokojením. Turecká vláda však dlho váhala s pripojením sa k medzinárodnej koalícii bojujúcej proti IS. Obáva sa totiž, že boj proti islamistom operujúcim v Sýrii by mohol posilniť pozíciu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a kurdských povstalcov v Turecku.

 

Turecko zatiaľ do bojov, ktoré prebiehajú neďaleko hraničného priechodu Müršit Pinar, nezasiahlo. Ako však informovala agentúra AP, na tureckej strane hranice je momentálne najmenej 14 tureckých tankov, ktoré zaujali defenzívnu pozíciu na pahorku s výhľadom na Kobané. Delostrelecké ostreľovanie Kobané počuť a otrasy cítiť aj na tureckej strane hraníc. Jeden z granátov, pravdepodobne zablúdený, dnes v tureckom pohraničí dopadol na dom a malý obchod s potravinami. Incident sa zaobišiel bez zranení - na rozdiel od nedele, keď za podobných okolností utrpeli zranenia najmenej štyri osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies