NATO nemá v úmysle dodávať zbrane Ukrajine, ale nemôže to zakázať svojim členom

NETKY.SK • 5 Február 2015, 15:12 • 2 min
NATO nemá v úmysle dodávať zbrane Ukrajine, ale nemôže to zakázať svojim členom

BRUSEL - Ministri obrany NATO dnes v Bruseli potvrdili, že proruskí povstalci na východe Ukrajiny dostávajú "neobmedzené dodávky zbraní" z Ruska, vrátane ťažkej vojenskej techniky. A dohodli sa, že Severoatlantická aliancia nebude dodávať Ukrajine zbrane v jej spore s povstalcami, ale nemôže brániť svojim členským krajinám, ak takéto rozhodnutie prijmú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americký generál Philip Breedlove na bruselskom podujatí upozornil, že akákoľvek zbrojná pomoc USA a ďalších západných krajín pre Ukrajinu by mohla vyvolať ďalšiu ráznu akciu zo strany Ruska. Reagoval tak na fámy, že USA zvažujú poskytnúť Ukrajine zbrane na obranu ich síl pred útokmi Ruskom podporovaných separatistov.
     

Breedlove zdôraznil, že americká strana trvá na tom, že neexistuje vojenské riešenie tohto konfliktu, ale zároveň dodal, že "Ukrajina má právo sa brániť".
     

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas stretnutia s novinármi privítal najnovšie sprostredkovateľské úsilie Nemecka a Francúzska zamerané na riešenie konfliktu na Ukrajine. Ide o iniciatívu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorí chcú za týmto účelom zorganizovať stretnutie s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
     

"Podporujem toto úsilie. Situácia na Ukrajine je vážna, pribúda viac a viac obetí. Vidíme zvyšovanie podpory Ruska pre separatistov, podporujú ich vojenským vybavením, posilami a výcvikom," uviedol v tejto súvislosti Stoltenberg.
     

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová v Bruseli uviedla, že Nemecko nemá v úmysle dodávať zbrane na Ukrajinu, aj keď podľa jej slov "separatisti majú potenciálne neobmedzené dodávky zbraní", majú ťažké zbraňové systémy, ktoré podporujú riziko eskalácie napätia. Ministerka dodala, že jediný spôsob riešenia konfliktu by mal byť politický dialóg.
     

Holandská ministerka obrany Jeanine Hennis-Plasschaertová v otázke podpory vlády v Kyjeve naznačila, že jej krajina by mohla pomôcť, ale iba nebojovou technikou. 
     

Z členských krajín NATO sú otvorené myšlienke dodávok zbraní pre Ukrajinu najmä Litva a Poľsko, čo ostatní spojenci v rámci aliancie budú rešpektovať ako samostatné rozhodnutie týchto krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies