NATO nechce uvažovať podľa mocenských scenárov 20. storočia

NETKY.SK • 6 Február 2019, 16:27 • 2 min
NATO nechce uvažovať podľa mocenských scenárov 20. storočia

BRUSEL - Vstup Macedónska do Severoatlantickej aliancie sa nemusí páčiť niektorým veľmociam, ale je iba na občanoch tejto západobalkánskej krajiny, aby sa rozhodli, kam chcú patriť. Veľvyslanec SR pri NATO Radovan Javorčík to uviedol v priebehu dnešného dňa po podpise prístupového protokolu s Macedónskom v bruselskom sídle Aliancie.

slovakia

left justify in out

NATO si veľmi dobre uvedomuje, že sú niektoré krajiny, ktoré aj také rozhodnutia, k akému počas dnešného dňa v Bruseli došlo, vnímajú z pohľadu nulovej výslednice.

 

"Keď niekto niečo získa, niekto (iný) musí stratiť. My sme presne na opačnej strane, keď hovoríme, že aj takýto krok, ako je prístup Macedónska, je víťazstvom pre všetkých. Tí, ktorí sú stále v 20. storočí a hovoria, že keď niekto získa, niekto musí aj stratiť, majú problém s každým podobným rozhodnutím."

 

"Tiež je ale známa pozícia, že Macedónsko chcelo vstúpiť do Aliancie, bolo to ich rozhodnutie a my ho musíme rešpektovať. Žiadna tretia krajina nesmie mať vplyv na to, ako sa rozhodne niektorá iná krajina pokračovať vo svojom smerovaní, či už je to smerom k Európskej únii, alebo k NATO," opísal situáciu Javorčík.

 

img

 

EÚ v súvislosti so svojou politikou rozširovania upozorňuje, že nemožno zabudnúť na integráciu západného Balkánu, lebo to využijú tretie mocnosti. V tejto súvislosti sa okrem iného spomína Čína a Turecko alebo niektoré arabské štáty. Podľa Javorčíka NATO zastáva podobnú teóriu.

 

"V každom geopolitickom regióne sú rôzne sily a pokiaľ sa vytvorí nejaké vákuum záujmu o daný región, o danú krajinu, tak toto vákuum využije niekto iný," opísal situáciu.

 

Podpísaním prístupového protokolu s Macedónskom sa krajine otvárajú dvere pre vstup do Aliancie. Ak pôjde všetko podľa plánov a Brusel bude s krajinou po všetkých stránkach spokojný, Macedónsko sa stane 30. členom Európskeho spoločenstva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✍🏻 NATO Allies signed Accession Protocol for the future Republic of North Macedonia 🇲🇰 _________ At NATO Headquarters in #Brussels on Wednesday (6 February 2019) the Permanent Representatives to NATO of the 29 members of the Alliance signed the Accession Protocol for the future Republic of North Macedonia. The signing ceremony took place in the presence of Foreign Minister Nikola Dimitrov. Following the signing of the Accession Protocol, #Skopje can now take part in NATO activities as an invitee. The accession process now moves to the capitals of the 29 Allies where the Protocol will be ratified according to national procedures. The country will become a member of NATO as soon as all Allies have ratified the Accession Protocol. Speaking following the signing ceremony Secretary General @JensStoltenberg said, “NATO keeps almost one billion citizens across Europe and North America secure and with you joining NATO there will be thirty countries committed to protect each other. Your accession will bring more stability to the Western Balkans. This is good for the region and for Euro-Atlantic security.” Mr. Stoltenberg congratulated both Skopje and Athens for showing commitment and courage in reaching an agreement on the name issue. Skopje already makes important contributions to NATO’s training mission in #Afghanistan and the Alliance’s #KFOR peace keeping mission in #Kosovo. _________ #NATO #OTAN #allies #strongertogether #news #welcome

Príspevok, ktorý zdieľa NATO (@nato),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies