NATO nechce prekročiť „červené čiary“ a bojovať na území Ukrajiny, uviedla Zuzana Čaputová

NETKY.SK • 24 Marec 2022, 07:52 • 2 min
NATO nechce prekročiť „červené čiary“ a bojovať na území Ukrajiny, uviedla Zuzana Čaputová

BRUSEL – Mimoriadny summit NATO v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 24. marca, je mimoriadny aj tým, že sa koná presne mesiac od začatia ruskej invázie na Ukrajine. V stredu večer to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, krátko po odlete zo Slovenska, informuje bruselský spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Prezidentka bude zastupovať Slovensko na rokovaniach spojencov, ktoré sa budú týkať ďalšej pomoci Ukrajine a posilňovania východného krídla Aliancie. Čaputová pripomenula, že ide už o druhý mimoriadny summit od vypuknutia vojny na Ukrajine. „Znamená to, že Aliancia a jej členské štáty sa veľmi vážne zaoberajú situáciou na Ukrajine. Budeme hovoriť o tom, ako dôsledne pomáhať Ukrajine, ako posilniť našu obranu a bezpečnosť,“ vysvetlila. A dodala, že na Slovensku to má podobu konkrétnej misie, v podobe predsunutej prítomnosti jednotiek z Nemecka, Holandska, Českej republiky a Slovinska.

 

img

 

Podľa jej slov lídri NATO budú rokovať aj o tom, aké dopady má vojna na Ukrajine už teraz na spojencov, a v tejto súvislosti bude partnerov informovať, ako zvláda situáciu Slovensko. Summit má podľa jej slov zároveň potvrdiť, že NATO sa nechce angažovať v bojovom dianí na Ukrajine.

 

„Je jasné, že Aliancia neprekročí a nechce prekročiť červené línie, ktoré by znamenali jej bojovú prítomnosť na území Ukrajiny. To hovoria všetci,“ zdôraznila prezidentka. V tejto súvislosti spresnila, že návrh Poľska na vyslanie mierovej misie NATO na Ukrajinu je iba v rovine návrhu bez konkrétnych špecifikácií a očakáva sa, ako to poľská strana na summite ostatným spojencom vysvetlí.

 

Možno vás zaujme: Biden priletel do Bruselu na sériu summitov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies