NATO: Na Ukrajine sú stále ruskí vojaci

NETKY.SK • 26 November 2014, 16:20 • 2 min
NATO: Na Ukrajine sú stále ruskí vojaci

KYJEV - Ruské sily stále operujú na východe Ukrajiny, čím podporujú proruských separatistov bojujúcich proti tamojšej armáde. Najvyšší vojenský veliteľ NATO Philip Breedlove to povedal v stredu počas návštevy Kyjeva. Zároveň vyjadril znepokojenie nad tým, čo označil za "militarizáciu" Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v marci.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň odsúdil veľkú koncentráciu ruských vojenských síl na oboch stranách hranice medzi Ruskom a Ukrajinou aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a Moskvu vyzval, aby svoje jednotky stiahla. Aliancia podľa Stoltenberga registruje pri hraniciach pohyb ruských vojakov, tankov, delostrelectva aj moderných protiraketových systémov, čo je v rozpore s dohodou o prímerí. Dodal, že tento pohyb zaznamenala aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. "Je to vážne hromadenie vojska a Rusko vyzývame, aby tieto jednotky stiahlo," povedal šéf NATO. 

 

Rusko naďalej popiera, že proruským povstalcom na východe Ukrajiny poskytuje zbrane a bojovníkov. Rovnaký postoj zastávalo aj v prípade krízy na Kryme, po jeho anexii však prítomnosť ruskej armády na ukrajinskom území nakoniec priznalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona