NATO možno vyšle do Afganistanu 2000 nových vojakov

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:11 • 2 min
NATO možno vyšle do Afganistanu 2000 nových vojakov

NATO možno vyšle do Afganistanu 2000 nových vojakov

slovakia

left justify in out

img

Severoatlantická aliancia zvažuje, že vyšle do Afganistanu ďalších 2000 vojakov, ktorí by posilnili 140.000-členné koaličné sily. Uviedol to dnes nemenovaný predstaviteľ aliancie.
      O vyslanie posíl vyžiadal vrchný veliteľ síl USA a NATO v Afganistane generál David Petraeus. Takmer polovicu nových vojakov majú tvoriť inštruktori pre rapídne rastúce afganské ozbrojené sily.
      Generál požiadal aj o špecialistov na zneškodňovanie výbušnín nastražených na okraji ciest, ktoré sú častou príčinou smrti koaličných vojakov i afganských civilistov. Petraeusova žiadosť prichádza pred novembrovým summitom NATO, ktorému bude dominovať práve problematika vojny v Afganistane.
      Zatiaľ nie je jasné, ktoré krajiny budú ochotné vyslať do Afganistanu nových vojakov. V mnohých členských štátoch NATO je afganská vojna v čase ekonomickej krízy veľmi nepopulárna.
      Viacerí členovia aliancie zvažujú, že po roku 2011 začnú z redukciou svojich kontingentov v Afganistane. K takémuto kroku už pristúpilo Holandsko a jeho príklad chce nasledovať aj Kanada.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona