NATO má nového riaditeľa pre operácie v Európe

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 14:36 • 2 min
NATO má nového riaditeľa pre operácie v Európe

BRUSEL - V dnešných hodinách nahradil vo funkcii vrchného spojeneckých síl NATO (SAUCER) generála Curtisa Scaparrottiho Američan generál Tod Wolters. Obmena na tomto poste prišla po troch rokoch.

slovakia

left justify in out

Prevzatie velenia bolo súčasťou slávnostného ceremoniálu v meste Mons, ktoré sa nachádza na juhu Belgicka a je centrom vojenského veliteľstva NATO pre Európu. Predseda Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg sa vyjadril, že "veliteľ spojeneckých síl v Európe patrí medzi najnáročnejšie a najvýznamnejšie vojenské pozície na svete."

 

img

 

Generál Wolters je bývalým pilotom, ktorý v minulosti slúžil v Afganistane aj Iraku. Doteraz riadil Letectvo Spojených štátov v Európe (USAFE) a bol zodpovedný aj za protivzdušnú a protiraketovú obranu všetkých 29 členských štátov NATO.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gen Tod D. Wolters (@tod_wolters),

 

Jeho nomináciu na pozíciou SACEUR schválila v marci Severoatlantická rada, najvyšší rozhodovací a konzultačný orgán NATO, a následne ju odobril aj Senát USA. Predpokladá sa, že Wolters v nej zotrvá dva až tri roky. Doposiaľ bol vždy vrchným veliteľom síl NATO v Európe dôstojník amrády USA.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies