NATO má informácie o ruských konvojoch na Ukrajine, rovnako ako OBSE

NETKY.SK • 12 November 2014, 15:18 • 2 min
NATO má informácie o ruských konvojoch na Ukrajine, rovnako ako OBSE

BRUSEL - Severoatlantická aliancia spozorovala v posledných dňoch vstup konvojov ruskej vojenskej techniky na územie Ukrajiny, vrátane tankov, delostrelectva a bojových jednotiek. Uviedol to dnes vrchný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove.

slovakia

left justify in out

Americký generál, ktorý odcestoval na oficiálnu návštevu Sofie, upozornil, že v posledných dvoch dňoch si predstavitelia NATO všimli rovnaké skutočnosti ako Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 
     

"Videli sme konvoje s ruskou technikou, ruské tanky, ruské systémy protivzdušnej obrany, ruské delostrelectvo a ruské jednotky prekračujúce hranice Ukrajiny", spresnil Breedlove. Dodal, že aliancia zatiaľ nemá jasné predstavy o počte vojakov a techniky, išlo však o viaceré konvoje z Ruska. 
     

Členovia pozorovateľskej misie OBSE v utorok oznámili, že 43 vojenských vozidiel bez poznávacích značiek smeruje do centra Donecka, ktorý je hlavnou baštou proruských povstalcov na východnej Ukrajine.
     

Podľa správ OBSE neoznačené kamióny ťahali za sebou ťažkú delostreleckú techniku a päť viachlavňových raketometov. 
     

"Čo ma najviac trápi, je situácia, keď sú bývalé hranice medzi Ukrajinou a Ruskom úplne priepustné. Sú dokorán otvorené," skonštatoval Breedlove. To podľa neho znamená, že ozbrojené sily, peniaze, technická podpora a zbrane sa voľne pohybujú z jednej strany na druhú. 
     

Generál v Sofii upozornil, že by malo dôjsť k návratu situácie, keď sú rešpektované medzinárodné hranice, čo by viedlo k obmedzeniu zásobovania zbraňami na východe Ukrajiny. 
     

Podobne ako NATO, aj Spojené štáty odsúdil nové vojenské posily, ktoré sú dôležité pre povstalcov. Washington pripomenul, že každý pokus povstalcov dostať pod svoju kontrolu nové územia Ukrajiny predstavuje "flagrantné porušenie" dohôd o prímerí uzavretých začiatkom septembra v Minsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies