NATO je znepokojené prítomnosťou vojenského konvoja na Ukrajine

NETKY.SK • 11 November 2014, 20:52 • 2 min
NATO je znepokojené prítomnosťou vojenského konvoja na Ukrajine

NEAPOL - Severoatlantická aliancia (NATO) je znepokojená správami o konvoji nákladných vozidiel, ktoré viezli na východ Ukrajiny delostreleckú techniku a zásoby.

slovakia

left justify in out

NATO zároveň žiada, aby boli rešpektované medzinárodné hranice štátov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe generála Philipa Breedlova.
     

Ukrajinská vláda zareagovala na v nedeľu zverejnenú správu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a obvinila Moskvu z vyslania kolóny 32 tankov a nákladných vozidiel s vojakmi na pomoc proruským separatistom na východe Ukrajiny.
     

"Na východ Ukrajiny aj naďalej prúdi materiál, vybavenie a obrnená technika. V ostatných niekoľkých dňoch sme toho opäť svedkami. Tento zvýšený pohyb ma znepokojuje," povedal Breedlove pre agentúru Reuters na vojenskej základni NATO neďaleko juhotalianskeho mesta Neapol. 
     

Generál zároveň vyzval znepriatelené strany, aby znovu začali uznávať normy charakteristické pre západnú civilizáciu, podľa ktorých jednotlivé štáty uznávajú medzinárodné hranice.
     

Dva mesiace trvajúce prímerie, ktoré malo ukončiť konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si doposiaľ vyžiadal 4000 obetí, je podľa Breedlova prímerím "len na papieri".
     

"Násilie sa každým dňom stupňuje," povedal Breedlove na margo prímeria a dodal, že podľa neho sa zvýšil aj počet ruských expertov, ktorí na východe Ukrajiny cvičia proruských separatistov v ovládaní vyspelej bojovej techniky, pričom podľa pôvodných odhadov ich bolo 250-300.   
     

Breedlove taktiež viedol, že Rusko aj naďalej ponechalo na ukrajinských hraniciach približne osem práporov vojakov a vykonalo presun jednotiek, ktoré sú schopné prepraviť do Krymskej oblasti jadrové zbrane. Krym, ktorý bol súčasťou Ukrajiny, anektovalo Rusko v marci tohto roku.
     

Moskva dlhodobo odmieta obvinenia, že jej vojaci na východe Ukrajiny pôsobia aj napriek tomu, že tam mnohí z nich zahynuli. Kremeľ argumentuje tým, že ani OBSE, ani generál Breedlove vo svojich obvineniach Rusko nemenovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies