NATO je základným pilierom bezpečnosti

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 11:58 • 2 min
NATO je základným pilierom bezpečnosti

BRATISLAVA - Slovenská republika si v sobotu 4. apríla spolu so spojencami pripomína 66. výročie podpísania Severoatlantickej zmluvy, ktorá je základným kameňom Severoatlantickej aliancie (NATO).

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, podpis zmluvy o kolektívnej obrane pred 66 rokmi poskytol pocit istoty predovšetkým európskym spojencom v čase nastupujúcej studenej vojny. Po celých 66 rokov sa podľa rezortu zahraničia NATO dokázalo prispôsobovať novým podmienkam a novému bezpečnostnému prostrediu tak, aby efektívne plnilo svoju základnú funkciu kolektívnej obrany, ale aj nové úlohy.
Slovenská republika si 29. marca pripomenula 11. výročie vstupu do NATO. "Stali sme sa tak členom NATO, spoločenstva demokratických štátov, ktoré sú späté so spoločnými hodnotami demokracie, ľudských práv a právneho štátu ako aj záväzkami kolektívnej obrany," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie. Vstupom do NATO Slovensko získalo garanciu istoty a bezpečia, no zároveň sa zaviazalo, že bude k spoločnému úsiliu prispievať spravodlivým dielom.


"Bezpečnosť je hodnota, ktorú nemožno považovať za samozrejmosť. Presviedča nás o tom medzinárodný vývoj. Severoatlantická zmluva, podpísaná 4. apríla 1949, a aliancia, ktorá na jej základe vznikla, sú základnými piliermi našej bezpečnosti, na ktoré sa môžeme spoľahnúť," uzatvára ministerstvo zahraničných vecí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies