NATO: Hrozba vojenského zásahu voči Sýrii by mala ostať na stole

NETKY.SK • 18 September 2013, 16:05 • 2 min
NATO: Hrozba vojenského zásahu voči Sýrii by mala ostať na stole

LONDÝN - Hrozba vojenskej intervencie v Sýrii by mala ostať na stole, aby režim v Damasku dodržal svoj sľub, že pod medzinárodným dohľadom zlikviduje chemické zbrane.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen to povedal v stredu po stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom v Londýne. Šéf aliancie zároveň privítal nedávnu dohodu Ruska a Spojených štátov, podľa ktorej sa má vláda prezidenta Baššára al-Asada vzdať chemických zbraní. Washington po chemickom útoku presadzoval odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu dohody s Ruskom, s ktorou al-Asadova vláda súhlasila. "Dúfam, že sýrsky režim splní všetky podmienky medzinárodného spoločenstva a ak nie, bude nasledovať ostrá medzinárodná odpoveď," vyhlásil Rasmussen. Dodal, že najmä hrozba vojenského zásahu dala šancu diplomacii, a preto by táto možnosť mala ostať na stole.

USA, Francúzsko a Británia sa snažia presvedčiť Rusko, aby zahlasovalo za rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN obsahujúcej vojenskú hrozbu, ak sýrsky prezident Baššár al-Asad nesplní podmienku zbavenia sa chemických zbraní. Rusko je proti tomu, aby rezolúcia obsahovala aj hrozbu sily, čo by vyžadovalo aktiváciu článku VII Charty OSN. Sýrsky režim v stredu vyjadril presvedčenie, že prijatá rezolúcia nebude obsahovať klauzulu umožňujúcu vojenský zásah. Rasmussen vyzval na prijatie takej rezolúcie, ktorá umožní rýchlu, bezpečnú a dôveryhodnú likvidáciu všetkých chemických zbraní v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona