NATO diskutuje o najväčšom vojenskom nasadení vo východnej Európe

NETKY.SK • 27 Jún 2022, 12:31 • 2 min
NATO diskutuje o najväčšom vojenskom nasadení vo východnej Európe

MADRID – NATO sa na nadchádzajúcom madridskom summite prispôsobí novému scenáru a môže rozhodnúť o najväčšom vojenskom nasadení od konca studenej vojny. Informovali o tom v nedeľu španielske noviny El País.

slovakia

left justify in out

Spojenci NATO sú podľa nej pripravení pustiť sa do intenzívnych pretekov v zbrojení, aby premenili východnú Európu na pevnosť s tisíckami vojakov a množstvom vojenskej techniky. Aliancia chce podľa denníka dať najavo, že je v pohotovosti a pripravená reagovať na agresiu voči ktorejkoľvek členskej krajine.

 

 

NATO na summite v Madride 28.-30. júna má v úmysle dať impulz na zvýšenie vojenských rozpočtov pre spojencov. Zdroje denníka poznamenávajú, že niektoré krajiny chcú prejsť zo súčasnej prítomnosti na východe aliancie, pozostávajúcej z bojových skupín, na brigády. V súčasnosti tvoria formácie od 1 000 do 1,6 tisíc vojakov, pričom transformáciou na brigády by sa tento počet mohol minimálne zdvojnásobiť. To tiež navrhuje posielanie pokročilejších zbraní. Niektorí spojenci podľa denníka dokonca nastoľujú otázku rozmiestnenia divízií pod velením generálov, z čoho vyplýva prítomnosť až 15 000 vojakov.

 

 

Nová strategická koncepcia NATO by mala byť schválená na summite v Madride. Podľa zdrojov publikácie tento dokument ukončí vzťahy s Moskvou. Najmä Rusko bude v koncepcii označené ako priama hrozba. Pokiaľ ide o Čínu, európski spojenci sú za to, aby sa neeskalovalo napätie s Pekingom. ČĽR teda nebude vnímaná ako hrozba, ale ako geopolitická a systémová výzva.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/15035505



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies