NATO chce nové rokovania s Ruskom ešte pred summitom vo Varšave

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 15:07 • 2 min
NATO chce nové rokovania s Ruskom ešte pred summitom vo Varšave

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) sa bude usilovať o nové stretnutie s Ruskom ešte pred svojím júlovým summitom vo Varšave, a to napriek hlbokým rozporom medzi oboma stranami, povedal dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, obratom privítal toto oznámenie, povedal však, že akýkoľvek dialóg musí zahŕňať rešpektovanie záujmov Ruska. "Predovšetkým v časoch napätia je dôležité udržať dialóg otvorený a usilovať sa o väčšiu transparentnosť," citovala Stoltenberga tlačová agentúra DPA.

 

Stoltenberg dnes reportérom povedal, že ministri zahraničných vecí NATO dospeli vo štvrtok "k širokej dohode" o potrebe ďalšieho stretnutia s ruským veľvyslancom Alexandrom Gruškom ešte pred summitom vo Varšave. Ministri sa dohodli na "dvojakom prístupe" k Moskve: budú posilňovať obranu NATO pred tým, čo považujú za narastajúcu ruskú hrozbu, ale súčasne udržiavať otvorené komunikačné kanály s Kremľom.

 

"Všetci súhlasili, že za súčasnej situácie potrebujeme platformu, ako je Rada NATO-Rusko, v záujme transparentnosti, predvídateľnosti a práce na posilnení mechanizmov redukujúcich riziká, aby sme sa vyhli nebezpečným situáciám, ktoré môžu eskalovať mimo kontrolu," citovala Stoltenberga tlačová agentúra AP.

 

"Teraz sa pozrieme na formy a praktické záležitosti okolo tohto nového stretnutia," dodal. Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera by sa stretnutie mohlo uskutočniť v júni.

 

Rada NATO-Rusko vznikla v roku 2002, keď boli vzťahy medzi oboma bývalými protivníkmi z čias studenej vojny oveľa lepšie. Minulý mesiac sa táto rada stretla po prvý raz po takmer dvoch rokoch. Stretnutie však neviedlo k prekonaniu súčasných sporov medzi Ruskom a NATO, ktoré viedli k prudkému zhoršeniu vzťahov po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

NATO následne prerušilo praktickú spoluprácu s Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies