NATO chce mať aj napriek posilneniu svojej obrany otvorené kontakty s Ruskom

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 17:20 • 2 min
NATO chce mať aj napriek posilneniu svojej obrany otvorené kontakty s Ruskom

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg uviedol dnes v rámci zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli, že napriek snahám o posilnenie obranyschopnosti voči Rusku chce aliancia ponechať otvorené všetky možné kontakty s Moskvou, aby nedochádzalo k bezdôvodnej eskalácii napätia.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg v rámci prvého dňa bruselských rokovaní potvrdil, že ministri obrany 28 členských krajín aliancie podporia plán nasadenia štyroch mnohonárodných práporov do troch pobaltských krajín a do Poľska. Okrem toho ministri budú rokovať aj o posilnení pozícií aliancie v oblasti Čierneho mora a v juhovýchodnej Európe.

 

"Budeme rokovať o vhodnej prítomnosti pre juhovýchodnú oblasť, s pozemnými prvkami postavenými okolo jednej mnohonárodnej brigády," uviedol šéf NATO. Rumunská tlačová agentúra Agerpres pripomenula, že Rumunsko aliancii ponúklo poskytnutie základu pre takúto brigádu, ktorá by mala okolo 5000 vojakov. Vedením brigády by mala byť poverená rumunská strana. Stoltenberg v bruselskom sídle aliancie spresnil, že tento návrh je predmetom rokovaní, pričom o podrobnostiach "sa rozhodne neskôr".

 

Rumunský premiér Dacian Ciološ v minulosti vyzval na "rozsiahlu prítomnosť NATO" pri Čiernom mori. Podľa tlačovej agentúry Reuters podobnú žiadosť predložilo aliancii aj Bulharsko.

Ohľadne vzájomných kontaktov s Ruskom šéf NATO dnes na tlačovej konferencii uviedol, že "v rovnakom čase chceme zaslať veľmi silný signál, že sa nebudeme usilovať o konfrontáciu s Ruskom. Nechceme novú studenú vojnu".

 

Stoltenberg v tejto súvislosti dodal, že pre alianciu je dôležité, že bude mať naďalej otvorené kanály pre politický dialóg s Moskvou, ale aj pre vojenské kontakty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies