NATO bude považovať tureckú žiadosť o rakety Patriot ako prioritu

NETKY.SK • 19 November 2012, 14:37 • 2 min
NATO bude považovať tureckú žiadosť o rakety Patriot ako prioritu

NATO bude považovať tureckú žiadosť o rakety Patriot ako prioritu - Politika Prípadná žiadosť zo strany Turecka o poskytnutie rakiet Patriot bude zo strany Severoatlantickej aliancie vnímaná ako najvyššia priorita, uviedol dnes generálny tajomník NATO poč

slovakia

left justify in out

img

Prípadná žiadosť zo strany Turecka o poskytnutie rakiet Patriot bude zo strany Severoatlantickej aliancie vnímaná ako najvyššia priorita, uviedol dnes generálny tajomník NATO počas stretnutia s ministrami obrany EÚ v Bruseli. 

Turecko oznámilo, že rokuje s alianciou o čo najefektívnejšom riešení ochrany svojej 900-kilometrovej hranice so Sýriou, v ktorej zúri občianska vojna, pričom do úvahy prichádza aj použitie rakiet Patriot. 

"Turecko zatiaľ nepredložilo oficiálnu žiadosť, ale ak tak urobí, bude to pre nás predstavovať najvyššiu prioritu," uviedol Rasmussen. A dodal, že v takomto prípade sa aliancia pokúsi urgentne vyhovieť tureckej žiadosti o zvýšenú ochranu svojich hraníc.

Rasmussen priznal, že pre NATO je situácia pozdĺž turecko-sýrskej hranice dôvodom na veľké znepokojenie a aliancia má pripravené všetky potrebné plány na obranu Turecka, ak to bude potrebné.

Rasmussenovo vyhlásenie prichádza po predošlom stanovisku nemeckého ministra obrany Thomas de Maiziera, ktorý uviedol, že Nemecko očakáva už dnes oficiálnu žiadosť Turecka na poskytnutie obranných rakiet Patriot a ak sa tak stane, "Nemecko zváži túto žiadosť otvorene a ako prejav solidarity s Ankarou".

Generálny tajomník NATO minulý týždeň ubezpečil Turecko, že aliancia je ochotná poskytnúť svojej členskej krajine zvýšenú podporu, ak by hrozilo, že občiansky konflikt.

Zdroj: TASR
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies