NATO a Ukrajina podpísali plán obranno-technickej spolupráce

NETKY.SK • 17 December 2015, 10:03 • 2 min
NATO a Ukrajina podpísali plán obranno-technickej spolupráce

BRUSEL - Severoatlantická aliancia a Ukrajina podpísali plán vzájomnej spolupráce v obranno-technickej oblasti. Oznámila to v noci nadnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na oficiálne oznámenie NATO.

slovakia

left justify in out

Za alianciu dokument podpísal v stredu námestník generálneho riaditeľa NATO pre investície do obrany Patrick Auroy a za Ukrajinu Oleh Hladkovskyj, podpredseda Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

 

Dohodnutá "cestovná mapa" stanovuje kľúčové kroky potrebné na implementáciu priorít uvedených v spoločnej deklarácii NATO a Ukrajiny zo septembra tohto roku.

 

Medzi tieto priority patrí zlepšenie kapacít ukrajinských ozbrojených síl, kooperácia v oblasti štandardizácie a zjednotenia predpisov a transformácia ukrajinského zbrojného priemyslu.

 

Ďalej sa počíta s účasťou Ukrajiny na iniciatíve NATO Smart Defence, s prehĺbením spolupráce v oblasti výskumu a vývoja zbrojných technológií, ako aj s profesionálnym rastom príslušníkov ukrajinskej armády zapojených do kooperácie s NATO.

 

Väčšina aktivít zahrnutých v harmonograme, podpísanom vo štvrtok, sa zameriava na zapojenie Ukrajiny do pracovných skupín Konferencie národných riaditeľov pre vyzbrojovanie (CNAD), čo je kľúčový orgán NATO zodpovedný za otázky vyzbrojovania.

 

Plán bude slúžiť ako základ pre prácu tzv. Spoločnej pracovnej skupiny pre obranno-technickú spoluprácu medzi NATO a Ukrajinou, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke aliancie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies