Naťahovačky o Snowdena pokračujú, stále je na letisku

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 10:19 • 2 min
Naťahovačky o Snowdena pokračujú, stále je na letisku

MOSKVA - Napriek jasným varovaniam Spojených štátov Moskva naďalej striktne odmieta vydanie bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predseda Výboru pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta Michail Fedotov povedal, že "vydanie nie je možné". Vysvetlil, že medzinárodné dohody zakazujú vydanie osoby, ktorá požiadala o dočasný azyl.

Rusko tiež poukázalo na to, že v Spojených štátoch sa vykonáva trest smrti a okrem toho neexistuje bilaterálna dohoda o vydávaní osôb. Americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul na sociálnej sieti Twitter zdôraznil, že Spojené štáty nepožadujú "vydanie" Snowdena, ale jeho "návrat".

Američan je vyše mesiaca v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremeťjevo. V stredu médiá priniesli informácie, že Snowden už dostal dokumenty, na základe ktorých môže odísť z letiska s tým, že jeho žiadosť o dočasný azyl sa posudzuje.

Ruská tlačová agentúra Interfax uviedla, s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných zložiek, že ruské pohraničné úrady stále nedostali príslušný dokument z imigračného úradu o tom, že Snowden môže opustiť letisko.

Hovorkyňa amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho predtým povedala, že Washington by bol "hlboko sklamaný", ak by Snowden mohol vkročiť do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona