VIDEO Našu prírodu ťaží okolo 8 miliárd ton plastu

NETKY.SK • 13 September 2017, 17:13 • 2 min
VIDEO Našu prírodu ťaží okolo 8 miliárd ton plastu

Plastový odpad by dokázal pokryť 3 000 000 km2. Doposiaľ sme vyprodukovali okolo 8 miliárd ton plastov. Za väčšinu odpadu môžeme “poďakovať” približne posledným 60 rokom.

slovakia

left justify in out

Plast môže trvalo zamoriť prírodu a tiež vyhubiť živočíchy žijúce najmä vo vode, pretože plasty končia väčšinou v odpadových jamách a v oceánoch. 

 

Informoval časopis Science Advances. 8,3 miliárd ton plastov zodpovedá približne miliarde slonov. Štúdia sa zamerala na to, ako, kde, načo sa plast vyrába, no i to kde končí. Polovica z celkových 8,3 miliárd ton plastov bola vyrobená za posledných 13 rokov. 

 

Približne 30% sa doteraz používa, no len 9% vyhodeného plastu bolo zrecyklovaného, čo je alarmujúce číslo. Najkratšiu úžitkovú dobu majú plastové obaly a najdlhšiu, logicky, plasty použité v stavebníctve. 

 

Ak sa nič nezmení, na Zemi sa do roku 2050 vyprodukuje okolo 34 miliárd ton plastu. V Európe sa zrecykluje približne 30% vyhodeného plastu, v USA len 9% a v Číne približne 25%. Najlepšie v Európe je na tom Švédsko, ktoré dokáže byť k prírode naozaj ohľaduplné. 

 

Celý svet by si mal brať príklad od Švédska, ktoré recykluje odpad natoľko, že už skoro žiaden nemá

 

Až 18 ton plastov sa nedávno našlo na jednom z neobývaných ostrovov korálového útesu v Pacifiku. Zamorené sú tiež arktické pláže. 

 

Plasty nielenže zamorujú naše oceány, no našli sa i v útrobách tretiny rýb ulovených vo Veľkej Británii. 

 

Plast je materiál, ktorý sa, bohužiaľ, nerozkladá. Zbaviť sa ich dá len spaľovaním alebo metódou nazývanou pyrolýza, čím zasa znečisťujeme naše ovzdušie.

 

Nebezpečná zmena klímy nie je problém budúcnosti, máme už len tri roky!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies