Nastupuje chrípková sezóna, ako sa pred ňou chrániť?

NETKY.SK • 26 September 2015, 11:12 • 2 min
Nastupuje chrípková sezóna, ako sa pred ňou chrániť?

BANSKÁ BYSTRICA – Chorobnosť v Banskobystrickom kraji stále stúpa. Epidemiológovia zaznamenali v 39. kalendárnom týždni výraznejší vzostup chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), no najmä na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO).

slovakia

left justify in out

Ako tvrdí hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, vyšší počet ochorení súvisí s nastupujúcou chrípkovou sezónou.

 

Zdravotníci nabádajú vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C.

 

Vírusové ochorenie chrípky na nás útočí hlavne v chladnom a sychravom počasí. Odlíšiť chrípku od prechladnutia alebo od iného ochorenia niekedy vôbec nie je jednoduché. Ak sa však cítite, ako by vás prešiel parný valec, máte zimnicu a zvýšenú teplotu, bolí vás hlava, diagnóza je jednoznačná.

 

V jesennom období, kedy je organizmus najviac náchylný k chorobám je potrebné sa hlavne teplo obliekať, takže holé kríže (ktoré sú mimochodom stále „in”) nám na zdraví nepridajú. Chrípka sa prenáša kvapôčkovou infekciou, takže kýchaním, kašľaním, a samozrejme, bozkávaním ju pokojne môžete „chytiť” aj vy. Vírus striehne vo všetkých preľudnených priestoroch.

Počet chorých na CHPO je aktuálne 175, čo je chorobnosť 60 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet pacientov majú okresy Lučenec, Poltár a Banská Bystrica. Postihnutí sú predovšetkým občania v produktívnom veku a deti základných škôl. Pomerne vysoká chorobnosť je podľa Tolnayovej aj medzi najmenšími deťmi do piatich rokov.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je potrebné venovať sa vo zvýšenej miere preventívnym opatreniam. V školách i domácnostiach je nutné dodržiavať hygienu prostredia a tiež osobnú hygienu. Dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností i učební, čistota v kúpeľniach či toaletách by najmä v chrípkovom období mala byť samozrejmosťou. Zdravotníci nabádajú vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies