Nástupca na švédsky kráľovský trón volá Alexander Erik Hubertus Bertil

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 13:24 • 2 min
Nástupca na švédsky kráľovský trón volá Alexander Erik Hubertus Bertil

BRATISLAVA - Švédsky princ Carl Philip a jeho manželka, princezná Sofia pomenovali svojho novorodeného syna Alexander Erik Hubertus Bertil. Chlapec, ktorý je prvým potomkom dvojice, zároveň dostal titul vojvoda zo Södermanlandu. Na svojej oficiálnej webstránke o tom informoval kráľovský palác.

slovakia

left justify in out

Chlapec, ktorý je piaty v poradí nástupníctva na švédsky kráľovský trón, prišiel na svet v utorok 19. apríla o 18:25. Pri narodení vážil 3595 gramov a meral 49 centimetrov. Tridsaťšesťročný princ bol s 31-ročnou manželkou počas pôrodu v nemocnici Danderyd, pričom prestrihol pupočnú šnúru. Rodičia aj s malým princom o deň neskôr opustili nemocnicu, odkiaľ odišli do svojho paláca Drottningholm.


Carl Philip sa so Sofiou Kristinou Hellqvist, ktorá sa živila ako modelka a účinkovala aj v reality šou švédskej televízie TV4, zoznámil v roku 2010. O štyri roky neskôr dvojica potvrdila zasnúbenie. Zosobášili sa v júni 2015. Sofii po svadbe udelili titul princezná a tiež vojvodkyňa z Värmlandu.


Princ Carl Philip je jediným synom švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva. Je druhým v rámci nástupníctva na trón po sestre Viktórii. Švédsko totiž ešte v roku 1980 pozmenilo ústavu tak, aby sa následníkom trónu automaticky stal prvý kráľovský potomok, a to bez ohľadu na pohlavie. Až dovtedy takýto nárok prislúchal výlučne mužským kráľovským potomkom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies