Nástupca legendárnej Hondy NSX príde na trh v roku 2015

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 12:00 • 2 min
Nástupca legendárnej Hondy NSX príde na trh v roku 2015

MARYSVILLE - Japonská automobilka Honda oznámila, že dlho očakávaný nástupca športového kupé NSX sa bude vyrábať v americkom štáte Ohio. Honda preinvestovala do supermoderného závodu 70 miliónov dolárov a výrobu plánuje spustiť v priebehu roka 2015.

slovakia

left justify in out

Japonská automobilka Honda oznámila prostredníctvom svojej dcérskej značky Acura, že v novom závode rozprestierajúcom sa na ploche približne 17000 m2 bude vyrábať nástupcu legendárneho typu NSX. Moderná továreň s názvom Performance Manufacturing Center sa nachádza v bezprostrednej blízkosti výskumného centra Hondy a existujúcej továrne Marysville v americkom štáte Ohio.

Nová NSX sa bude predávať v Európe pod značkou Honda a na americkom trhu pod značkou Acura. Na vývoji automobilu sa okrem globálneho R&D tímu podieľal aj tím inžinierov z Kalifornie a Ohia, a výroba všetkých jeho súčastí bude prebiehať v USA. Honda sľubuje, že nová NSX poskytne neuveriteľný zážitok z jazdy a excelentné jazdné vlastnosti. Hybridná technológia spojí v strede uložený atmosférický šesťvalec s novým systémom SH-AWD (Super Handling All Wheel Drive).

Pôvodná Honda (Acura) NSX sa vyrábala v japonskej Takanezawe od roku 1990 (v roku 2004 sa výroba presunula do Suzuky). Preslávila sa najmä tým, že na jej vývoji spolupracoval aj špičkový pilot F1 – Ayrton Senna. Cieľom japonských inžinierov bol pôvodne vývoj superšportu (New Sportscar eXperimental prototype), ktorý by predstavoval konkurenciu Ferrari 328 / 348 s vylepšeným výkonom, vyššou spoľahlivosťou a nižšou obstarávacou cenou. Trojlitrový atmosférický vidlicový šesťvalec poskytoval výkon 201 až 216 kW (274 až 294 koní) a krútiaci moment 280 až 304 Nm. Pri váhe okolo 1300 až 1400 kilogramov tak ponúkala vynikajúce jazdné vlastnosti. NSX sa stala pre Hondu zhmotnením špičkových technológií a poznatkov prenesených z Formule 1 do sériovej výroby. Posledné kusy NSX opustili výrobné linky v japonskej Suzuke v roku 2005.

Pozrite si aj skvelé video, ktoré bolo vytvorené ako pocta legendám menom NSX a Ayrton Senna.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona