Nastavenie ceny akcií Royal Mail pripravilo Britov pravdepodobne o 1 miliardu

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 16:22 • 2 min
Nastavenie ceny akcií Royal Mail pripravilo Britov pravdepodobne o 1 miliardu

LONDÝN - Britskí daňoví poplatníci prišli v najväčšej privatizácii v krajine za posledné roky podľa všetkého zhruba o 1 miliardu libier (1,26 miliardy eur). Uviedli to v dnes zverejnenej správe o privatizácii poštovej spoločnosti Royal Mail členovia britského poslaneckého výboru. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

slovakia

left justify in out

V októbri minulého roka predala vláda celkovo 60 % poštovej spoločnosti, z čoho získala necelé 2 miliardy libier. Krátko po predaji sa však zdvihla vlna kritiky a opozícia a odbory poukazovali na to, že Royal Mail bola predaná pod cenu.

 

Pri uvedení na burzu sa totiž jedna akcia Royal Mail predávala po 3,3 libry, zatiaľ čo neskôr dosiahla jej hodnota v určitej chvíli až 6,18 libry. Predseda výboru Adrian Bailey povedal, že aj dnes sa akcie Royal Mail obchodujú na vyššej úrovni, okolo 4,73 libry/akcia.

 

"Išlo pritom o najvýznamnejšiu privatizáciu za posledné roky," uviedol Bailey. Ako dodal, výbor je presvedčený, že obavy (ministrov) z možného neúspechu privatizácie, ako aj slabé poradenstvo spôsobili výrazné podcenenie dopytu po akciách Royal Mail.

 

Minister pre obchod Vince Cable, ktorý bol za privatizáciu zodpovedný, však priebeh predaja obhajuje. Tvrdí, že s odstupom času sa veci hodnotia inak, pred uvedením akcií na burzu však vzhľadom na vývoj na trhu taký záujem o akcie spoločnosti nikto nemohol predvídať. "Predávali sme akcie za cenu, ktorá sa v tom čase ukazovala ako najvýhodnejšia," povedal minister s tým, že neexistujú žiadne dôkazy, že by ministerstvo alebo poradcovia opomenuli dôležité informácie, ktoré predaju predchádzali.

 

Už skôr vysvetľovali nastavenie akcií poštovej spoločnosti poradcovia, vrátane bánk Goldman Sachs a UBS. Goldman Sachs sa bránila tým, že stanovenie ceny akcie ovplyvnilo viacero faktorov, medzi nimi najmä informácie od potenciálnych investorov, koľko sú pripravení zaplatiť a počet ponúkaných akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies