BRATISLAVA - Skončili veľkonočné sviatky a mnoho z nás pribrala nejaké to kilo. Chce to zmenu. Naštartujte svoj organizmus pomocou ľahkých, chutných šalátov.
Vrstvený šalát
Suroviny: 2 ks kuracích pŕs, 1 PL korenia na Čínu, 2 PL oleja, 1 ks ľadového šalátu, soľ, 2 paradajky, 1 paprika, 1 plechovka kukurice, 3 jarné cibuľky
Dresing: 200 g kyslej smotany, 100 ml majonézy, 3 strúčiky cesnaku, 1ČL kari korenia, 1 PL nasekanej pažítky, soľ, korenie
Príprava receptu: Mäso nakrájame na malé kúsky, osolíme, okreníme a opečieme na panvici. Šalát natrháme na kúsky, paradajky, papriku a cibuľku pokrájame. A začíname vrstviť: ľadový šalát - paradajky - cesnakový dresing - mäso - cibuľku - papriku - kari dresing - kukuricu - ľadový šalát.
Šalát z krabích tyčiniek
Suroviny: 240 g krabích tyčiniek, 1 plechovka kukurice, 300 g uhorky, 200 g čínskej kapusty, 200 ml bieleho jogurtu, soľ, korenie
Príprava receptu: Kapustu umyjeme a nakrájame na drobno. Uhorky umyjeme a tiež nakrájame na menšie kúsky. Vo veľkej miske zmiešame s kukuricou, na drobno nakrájanými krabími tyčinkami, osolíme a okoreníme podľa chuti. Nakoniec pridáme biely jogurt a premiešame.
Cuketový šalát
Suorviny: 6 ks cukety, 3 strúčiky cesnaku, 250 ml bieleho jogurtu, 1 PL olivového oleja, 1 PL hladkej múky, 1 PL nasekaného kôpru, soľ, korenie, ml.červená paprika
Príprava receptu: Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme ju a nakrájanú cuketu dáma variť na pár minút (cca 2 minúty, aby zostala chrumkavá). Precedíme a necháme vychladnúť. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájaný cesnak, hladkú múku a krátko za stáleho miešania cesnak smažíme. Pridáme cuketu a premiešame. Nakoniec pridáme biely jogurt a všetko spolu premiešame. Odstavíme a podávame posypané červenou mletou paprikou, nasekaným kôprom a korením.
Šalát s fazuľou
Suroviny: 1 plechovka fazule, 200 g uvareného hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 1 paprika, 1 feferónka, 3 strúčiky cesnaku, 50 g vlašských orechov, koriander, šalát, korenie, soľ
Zálievka: olivový olej, vinný ocot
Príprava receptu: Uvarené mäso nakrájame na drobno. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, papriku na prúžky. Z feferónky odstránime semienka a nakrájame ju na drobno. Cesnak nasekáme alebo prelisujeme a pridáme k feferónke, cibuli a paprike. Premiešame, pridáme nakrájané mäso, fazuľu, koriander, nakrájaný šalát a nasekané oriešky. Šalát dôkladne premiešame, ochutíme soľou a korením, pridáme 1 lyžicu octu a 4-5 lyžíc olivového oleja.
Kapustový šalát s kyslou smotanou
Suorviny: 300 g kapusty, 2 paradajky, 3 uhorky, 1 paprika, 1 plechovka kukurice, soľ, korenie
Dresing: majonéza, kyslá smotana, citrónová šťava
Príprava receptu: Kapustu nakrájame na rezance, pridáme na drobno nakrájanú uhorku, paradajku, papriku a vysypeme konzervu kukurice. Všetko spolu premiešame, pridáme soľ, korenie a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame kyslú smotanu s majonézou a citrónovou šťavou. Majonézy pridávame toľko, ako svieži šalát chceme mať. Čím menej majonézy, tým sviežejší šalát. Kyslá smotana dodá šalátu lepšiu chuť. Preto majonézu pridávajte pomaly a vždy ochutnávajte. Omáčku vylejeme na pokrájanú zeleninu, zľahka premiešame a takto pripravený šalát odložíme do chladničky na minimálne hodinu.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.