Nastal čas na modernizáciu ekonomiky EÚ

NETKY.SK • 7 September 2010, 12:11 • 2 min
Nastal čas na modernizáciu ekonomiky EÚ

Nastal čas na modernizáciu ekonomiky EÚ

slovakia

left justify in out

img

Oživenie ekonomiky Európskej únie (EÚ) naberá na tempe a jej rast bude tento rok vyšší, než sa pôvodne očakávalo. Uviedol to prezident Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso vo svojej prvej správe o stave únie.
      V prejave pred Európskym parlamentom (EP) povedal, že únia musí v najbližších 12 mesiacoch urýchliť štrukturálne reformy a členské krajiny musia prejaviť solidaritu. Európa musí podľa neho ukázať, že je niečím viac než 27 samostatných národných štátov. "Buď budeme spoločne plávať, alebo sa samostatne potopíme."
      "Vyhliadky ekonomiky Európskej únie sú v súčasnosti lepšie než pred rokom." Dodal, že za zlepšením situácie stoja aj razantné opatrenia prijaté na úniovej úrovni. "Oživenie naberá na tempe, aj keď je v rámci únie nerovnomerné. Rast bude v tomto roku vyšší, než sme pôvodne predpovedali. Miera nezamestnanosti, aj keď je stále vysoká, už prestala rásť. Riziká a neistota, samozrejme, pretrvávajú."
      Podľa posledných oficiálnych prognóz by ekonomika únie mala tento rok vzrásť o 1 % a ekonomika eurozóny o 0,9 %.
      Barroso si myslí, že teraz nastal čas "na modernizáciu sociálnej trhovej ekonomiky únie", aby bola konkurencieschopná na globálnej úrovni a aby sa dokázala vyrovnať s problémami spôsobenými demografickým vývojom. "Nastal čas, aby sme investovali do svojej budúcnosti." Preto je tiež potrebné v "najbližších 12 mesiacoch zrýchliť reformnú agendu".
      Krajiny únie a eurozóny bojujú s vysokými deficitmi a dlhmi. Podľa Barrosa vlády ukázali, že sú ochotné prijať prísnejšiu finančnú a fiškálnu kontrolu. Prezident EK dodal, že únia, ktorá reprezentuje viac než 500 miliónov ľudí, sa teraz musí predovšetkým snažiť o zníženie rozdielov medzi silnými a slabšími ekonomikami.
      "Musíme tiež riešiť výrazné makroekonomické nerovnováhy, predovšetkým v eurozóne. Preto sme predložili návrhy, ako včas odhaliť nafukovanie bublín cien aktív, nedostatok konkurencieschopnosti a iné zdroje nerovnováh."
      Sprísnenie kontroly dodržiavania fiškálnych pravidiel podporia aj stimuly na ich plnenie a rýchlejšie sankcie. Posilní sa úloha EK ako arbitra, ktorý bude hodnotiť a vynucovať plnenie nových pravidiel. "Menovú úniu doplníme skutočnou hospodárskou úniou." Barroso dodal, že realizácia týchto reforiem vo forme, v ktorej sú navrhnuté, by garantovala dlhodobú stabilitu eura, čo je kľúčom k hospodárskemu úspechu eurozóny.
      Zdravé verejné financie a zodpovedné finančné trhy sú podľa Barrosa podmienkou trvalého rastu. Dodal, že únia musí prestať diskutovať o tom, či treba preferovať rast, alebo fiškálnu konsolidáciu. "Môžeme mať oboje."
      Barroso sa tiež vyslovil za sprísnenie regulácie finančných trhov a vyzval EP, aby schválil legislatívu vytvárajúcu nové celoeurópske orgány finančného dohľadu.
      Prezident EK podporuje zákaz nekrytých špekulácií na pokles kurzov, takzvaný naked short selling, a obmedzenie obchodovania so swapmi úverového zlyhania (CDS), ktoré sú poistením proti platobnej neschopnosti napríklad emitenta dlhopisov. "Dni, keď sa mohlo vsádzať na to, že niekomu zhorí dom, sú preč. Naďalej trváme na tom, že banky, nie daňoví poplatníci, majú znášať náklady spojené s rizikami ich krachu."
      Prezident EK sa tiež vyjadril k vysokým bonusom bankárov a dani na finančné transakcie. Zdôraznil, že únia pracuje na legislatíve, ktorá by zakázala "bonusy za rýchle zisky, z ktorých sa zajtra môžu stať obrovské straty". Barroso preto podporuje zavedenie dane na finančné transakcie. Zodpovedajúce návrhy by mala EK predložiť ešte počas tejto jesene.
      "Budeme pokračovať v sprísňovaní regulácie." Komisia by mala podľa Barrosových slov čoskoro predložiť ďalšie návrhy týkajúce sa regulácie derivátov, ratingových agentúr a bánk. "Naším cieľom je, aby sme do konca roka 2011 mali zreformovaný finančný sektor."
      Ďalším problémom je financovanie veľkých európskych infraštruktúrnych projektov. Barroso uviedol, že na ich financovanie navrhne napríklad vytvorenie dlhopisov, ktoré by emitovala EÚ spoločne s Európskou investičnou bankou (EIB). "Tiež budeme rozvíjať projekty verejno-súkromného partnerstva."
      Barroso tiež vyhlásil, že únia sa bude na novembrovom summite skupiny G20 snažiť o zvýšenie ekonomickej koordinácie na globálnej úrovni, zasadí sa o zvýšenie stability a zodpovednosti finančných trhov, bude požadovať dohodu o reforme týkajúcej sa medzinárodných finančných inštitúcií a zefektívnenie globálnej finančnej záchrannej siete.
      Na budúci rok Barroso stanovil 5 kľúčových výziev, ktoré stoja pred EÚ. Po prvé je to riešenie hospodárskej krízy a zlepšenie riadenia ekonomiky a koordinácie hospodárskych politík, po druhé tvorba nových pracovných miest, po tretie riešenie problémov v oblasti azylovej politiky a imigrácie, aby sa z únie stalo miesto "slobody, spravodlivosti a bezpečnosti", po štvrté začatie rokovaní o novom rozpočte EÚ na obdobie po roku 2014 a nakoniec posilnenie úlohy EÚ na globálnej úrovni.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies