Nasralláh: Hizballáh bude hlasovať za Aúna v libanonských prezidentských voľbách

NETKY.SK • 24 Október 2016, 06:37 • 2 min
Nasralláh: Hizballáh bude hlasovať za Aúna v libanonských prezidentských voľbách

BEJRÚT - Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh, Hasan Nasralláh, dnes oznámil, že jeho parlamentný blok bude hlasovať za bývalého vojenského veliteľa Michela Aúna pri ďalších voľbách prezidenta Libanonu parlamentom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nasralláh v televíznom prejave povedal, že jeho blok prestane po vyše dvoch rokoch bojkotovať prezidentské voľby a na najbližšom hlasovaní parlamentu 31. októbra podporí Aúna.


Toto oznámenie priblížilo 81-ročného Aúna o ďalší krok k prezidentskej funkcii po tom, ako jeho politický súper, bývalý premiér Saad Harírí, oznámil tento týždeň, že jeho strana sa rozhodla podporiť Aúna.


Podľa správ libanonských médií sa Harírí a Aún dohodli, že keď sa Aún stane prezidentom, poverí zostavením vlády Harírího.


Libanon je bez prezidenta od mája 2014 kedy sa skončil mandát prezidentovi Michelovi Sulajmánovi. Odvtedy sa parlament vyše 40-krát pokúšal zvoliť novú hlavu štátu, ale neúspešne.


Ďalším kandidátom je Suleiman Franjieh - jeden z najsilnejších spojencov a osobný priateľ sýrskeho prezidenta Bašára Asada.


Aún je kontroverzná osobnosť v libanonskej politike, hoci má silnú základňu podporovateľov medzi kresťanmi a šiitskymi moslimami. Ku koncu libanonskej občianskej vojny (1975-90) bol veliteľom armády a premiérom. Patril medzi najväčších nepriateľov Sýrie v Libanone a koncom 80. rokov viedol vojnu proti sýrskej armáde, v ktorej zahynuli a boli zranené tisíce ľudí.


Po odchode Sýrie z Libanonu v roku 2005 sa Aún vrátil z exilu vo Francúzsku, zmieril sa s vedením Sýrie a navštívil Asada v Damasku, dodala AP.


Politický systém v Libanone stanovuje, aby prezident bol členom maronitskej cirkvi. Premiér musí byť príslušníkom sunnitskej a predseda parlamentu šiitskej vetvy islamu. V libanonskom parlamente musia mať kresťania a moslimovia paritne po 64 kresiel.


V súčasnosti sa zdá, že Aún má podporu väčšiny 128-členného parlamentu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona